PMI, BNP og IFO kan skape bølger på børsen

CMC Markets peker på tallene som har potensial til å flytte på børsene denne uken.

Publisert 18. mai 2015 kl. 17.25
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 335 ord

Tyske DAX har åpnet uken med 0,9 prosent oppgang så langt i mandagens handel.Dette skjer etter at indeksen har falt ti prosent fra toppen.Men nå ser CMC Markets fornyet optimisme både i markedet og blant sine kunder. - Våre kunder er privatpersoner over hele verden. Blant dem som har gjort handler knyttet til DAX-indeksen, har 60 prosent posisjonert seg for at indeksen skal opp, skriver Norge-sjef Henrik Sommerfelt i en kommentar.Dette står i kontrast til de mest populære amerikanske indeksene, som et klart flertall mener er moden for en korreksjon.MakromaratonSommerfelt tar for seg en lang rekke makrotall fra Tyskland og eurosonen som ligger an til å prege aksjehandelen denne uken. Tirsdag kommer den tyske ZEW-indeksen, samtidig med en fersk konsumprisindeks for eurosonen.Torsdag kommer PMI-målinger for franske og tyske innkjøpssjefer, før BNP- og IFO-tall slippes i Tyskland fredag. Sistnevnte indeks forteller om tilliten til tysk økonomi blant tyske bedrifter. - Dette er tall som kan skape bølger i markedet. Vi har sett en bedring i europeiske data den siste tiden. Spørsmålet er hva euroens kraftige styrking de siste ukene gjør med stemningen i europeisk næringsliv. - Det er neppe grunn til å forvente noen klar fremgang sammenlignet med de siste månedene, tror Sommerfelt. I tillegg venter markedet på møtereferater fra den siste tids rentemøter i sentralbankene i USA, Storbritannia og Australia, samt fredagens rentemøte i Japan.Hva med Hellas?Hellas er ifølge CMC-direktøren fortsatt det store uromomentet for investorer og tradere. Blant annet er det usikkert i hvilken grad Det internasjonale pengefondet (IMF) vil være med videre i en økonomisk redningsoperasjon.- I helgen kom det frem at det bare var så vidt Hellas klarte å betale forrige ukes avdrag til IMF. Statsministeren hadde skrevet til IMF-sjef Christine Lagarde og beklaget at Hellas ikke kunne betale på grunn av mangel på midler. - Til slutt endte landet opp med å betale med lånte penger fra sin egen IMF-konto. Mange spør nå om hvor lenge Hellas kan leve fra hånd til munn, og hva kreditorene vil foreta seg, avslutter Sommerfelt.