- Slik unngår du Vollvik-fellen

- Investorer bør se for seg at de entrer Colosseum eller hopper ned i et basseng av haier

Publisert 19. mai 2015 kl. 09.29
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 377 ord
Idar Vollvik. Foto: Finansavisen

Mange norske investorer begynner å handle på børs med kapital som de har opptjent fra andre arenaer, ofte fra eiendom eller næringsliv. Det er ofte et naturlig steg for å konservere sin formue og gro den videre. Men det er flere fallgruver, fastslår Bastian Winde Harbo i IG.En av de største farene som lurer for ferske børsinvestorer er at de blir for overmodige og tror på lettjente penger.- Det er en klassisk felle man fort kan havne i; at en som har tjent penger i et marked automatisk tror han vet hvordan man tjener penger i verdipapirmarkedene også. Men reglene for å tjene penger på børs kan være helt annerledes enn i for eksempel eiendom eller telekom, sier Winde Harbo.Selv milliardformuer kan fordufte i en fei For nye investorer er det alfa og omega å være forberedt, lage en strategi og ha en plan for investeringene sine.- Verdipapirmarkedene kan være en gullgruve. Men som med alle andre gruver, kan de være farlige steder hvor du risikerer å bli begravet levende. Selv store formuer kan fordufte i en fei, hvis man ikke er forberedt og har en plan for hva man driver med, sier Winde Harbo.- Vi ser dessverre at mange blir offer for sin egen hybris. Uerfarne tradere fokuserer ofte bare på oppsiden til en trade, og glemmer nedsiden. Av og til begynner de til og med å planlegge hva fortjenesten kan brukes til, en ny bil eller båt. Eller at tradingen blir et instrument for å «booste» eget ego. Da er spillet sikkert tapt, understreker Winde Harbo.Kvinner mer egnede investorer enn menn? Spesielt for nye investorer er det avgjørende å behandle finansmarkedene med den høyeste respekt. En årsak til at enkelte studier tyder på at kvinner er bedre investorer enn menn, er fordi de er mindre tilbøyelige for overmot, opptrer mer konservativt og unngår hodeløs risiko.- Å sitte i en komfortabel kontorstol og plassere trades i en handelsterminal, kan gi en falsk følelse av trygghet og indusere mental sløvhet. Investorer bør heller se for seg at de entrer Colosseum eller hopper ned i et basseng av haier. Slike metaforer understreker at for å overleve i finansmarkedene må man være årvåken og forberedt, sier Winde Harbo.Som det gamle ordtaket sier: «Bulls make money. Bears make money. Pigs get slaughtered».