Federal Reserve holdt som ventet styringsrenten uendret på 0-0,25 prosent onsdag kveld.Ifølge analysesjef i Nordic Securities, Christian Hansen, malte den amerikanske sentralbanken malte et mer oppstemt bilde av den økonomiske aktiviteten, som de sa har «ekspandert moderat» siden april, etter negativ vekst i første kvartal.Med dette er Fed i rute for å heve renten i september. Hele 15 av 17 Fed medlemmer ser for seg at det kommer minst en renteøkning før året er omme.- Ingenting i denne rentebeskjeden forandrer vår oppfatning av at Fed vil heve første gang i september, sier analysesjefen i en kommentar.Det mest oppsiktsvekkende i onsdagens rentebeskjed var Feds nedjustering av sitt eget anslag for BNP-veksten i 2015. Fed venter nå vekst på 1,9 prosent i år, ned fra 2,5 prosent i mars. Det var ventet at vekstanslaget ville kuttes, men ikke så mye.
Fed i klæsj med IMF/Verdensbanken – noen må ta feil
- Fed ser nå for seg vesentlig lavere vekst i den amerikanske økonomien enn både IMF og Verdensbanken, med 1,9 prosent mot henholdsvis 2,5 og 2,7 prosent. Samtidig sier både IMF og Verdensbanken at Fed bør vente med å heve til 2016. Her kan ikke alle få rett, bemerker Hansen.Økonomer liker ikke å bevege seg langt fra konsensus, så om ikke Feds virkelighetsoppfatning konvergerer med IMF/Verdensbankens i de kommende månedene, er det noen som vil måtte svare på tiltale.- Vi tror på en «ketchup»-effekt med sterkere BNP-vekst i andre halvår, og at Fed nå er for defensive i sine vekstprognoser. Med sterk økonomisk vekst i 3. og 4. kvartal kan vi få to renteøkninger før nyttår, sier Hansen.Med ingen store overraskelser fra Fed opprettholder Nordic sitt nøytrale syn på amerikanske aksjer, med et kursmål på 2.250 poeng for S&P 500 i 2015.