Eurolederne møtes til krisemøte om Hellas’ gjeldsproblemer mandag. Kundene hos CMC Markets kjøper europeiske aksjer.Optimisme i TysklandHellas-avklaringTallrush tirsdag
- De siste ukene har aksjemarkedet vært preget av uroen i Hellas. De fleste av våre kunder velger likevel - med skrekkblandet fryd - å være positive til europeiske aksjer. Mange venter nok på et lettelsesrally så snart det kommer en avklaring på dette gjeldsdramaet, skriver CMC Markets' Henrik Sommerfelt i en markedskommentar.CMC-kundene er privatinvestorer over hele verden. Blant kundene som er posisjonert i den tyske DAX-indeksen, satser 63 prosent på at indeksen skal stige fremover. DAX-indeksen nådde sitt laveste punkt siden februar i forrige uke.Til sammenligning er det bare 35 og 36 prosent av som er på «kjøperen» i de amerikanske indeksene Dow Jones og S&P 500, ifølge Sommerfelt.- Amerikanske aksjer kommer fra sin beste avkastningsuke siden april. Det amerikanske aksjemarkedet er fortsatt nær rekordnivå, og trues dessuten av mulige renteøkninger i andre halvår. Mange tenker nok at det er mer å gå på i Europa.   - Mandagens møte mellom EU-lederne vil prege aksjehandelen i uken som kommer. Et siste forsøk på å finne en løsning på Hellas’ gjeldsproblemer, etter at et møte mellom finansministerne i forrige uke strandet.Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU-landene har de siste fem årene holdt Hellas gående med kriselån. Tidsfristen for disse lånene utløper i slutten av juni. Samtidig står Hellas overfor et nytt låneavdrag til IMF som det ikke vil være i stand til å betale uten nye støtteoverføringer, skriver Sommerfelt i rapporten.Før helgen ble det spekulert på om greske banker skulle gå tomme for penger. Bekymrede grekere trakk ut penger fra sine bankkontoer. Frykten ble dempet etter at Den europeiske sentralbanken på nytt kom Hellas til unnsetning. En ny vurdering vil bli gjort etter mandagens møte. Dersom ikke partene nærmer seg en løsning vil man begynne å diskutere ulike konkursscenarioer, ifølge kilder i Brüssel.- På makronfronten er det tirsdagens PMI-tall fra diverse økonomier som er høydepunktet. Mest interessant er kanskje de amerikanske tallene som kan gi mer fart på rentespekulasjonene - men også indeksene fra Kina, Tyskland og Frankrike vil bli fulgt med argusøyne, skriver Sommerfelt.- En mer avventende tone fra Fed har gitt aksjer et nytt løft. Dette har bidratt til en svakere dollar, som igjen gir mange multinasjonale selskapene et pusterom. Dersom det kommer sterke tall denne uken, vil rentespekulasjonene blusse opp igjen.