Børsen rett opp fra start - DNB og Spetalen gir gass

Flere profilerte aksjer markerer seg på Oslo Børs etter en nyhetsspekket fredag morgen (oppdatert 09:40).

Hovedindeksen på Oslo Børs åpner sprekt fredag.Siste notering er 636,31, etter en oppgang på 1,6 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 440 millioner kroner.Hovedindeksen er dermed ned 1,1 prosent siste måned, men opp 10,5 prosent hittil i år.Utviklingen skjer etter svak oppgang i USA i går og stort sett stigende Asia-børser i dag.Toneangivende Europa-børser trekker også oppover.Britiske FTSE 100 er opp én prosent, mens tyske DAX og franske CAC 40 begge klatrer 2,1 prosent etter at Hellas i går leverte sitt siste reformforslag til eurogruppen.Rally for oljeprisen Oljeprisen er på offensiven fredag morgen.Brent august-olje stiger 1,6 prosent til 59,54 dollar fatet, mens WTI-oljen er opp 1,7 prosent til 53,68 dollar fatet.Da Oslo Børs stengte i lå Brent-oljen på rundt 58,60 dollar fatet.Nok et børsrally i Kina og håp om løsning i Hellas etter at den greske regjeringen i går sendte et nytt reformforslag til kreditorene bidrar til oppgangen, selv om oljeproduksjonen på verdensbasis fortsatt er høy.IEA kommer for øvrig med oljemarkedsrapport i dag.Analytikere påpeker overfor Reuters at veksten avtar i Kina.- Underliggende vekst forblir svak...og utviklingen i noen av råvareprisene antyder svakere vekst enn ventet i aktiviteten i juni, skriver Morgan Stanley i et notat.På Oslo Børs legger Statoil på seg 1,4 prosent til 140 kroner, mens DNO klatrer 2,2 prosent til 9,73 kroner.DNB og Spetalen gir gass DNB viser vei, og stiger 3,9 prosent til 132,30 kroner på dagens høyeste volum etter å ha klinket til med en ny, sterk rapport i 2. kvartal. NEL, med Øystein Stray Spetalen på eiersiden, hopper 7,7 prosent til 2,66 kroner. Datterselskapet H2 Logic har inngått en bindende avtale med japanske Mitsubishi Kakoki Kaisha om teknologioverføring og tilpasning av «H2Station CAR-100»-produktet for Japan.Siktemålet er at første stasjon skal være i drift i løpet av 2016.Hydro stiger 1,1 prosent til 32,86 kroner etter å ha annonsert en ny, langsiktig kraftavtale i Tyskland .Seadrill-selskapet North Atlantic Drilling har fått kontraktsforlengelse for West Phoenix, men ikke uten å innvilge dagratereduksjon på den nåværende kontrakten. Seadrill stiger 2,9 prosent til 81,20 kroner.Taperne er ikke mange blant de mest omsatte aksjene, men Kongsberg Automotive straffes med 7,4 prosent kursfall til 5,02 kroner for kvartalstallene lagt frem i går etter stengetid.Fred. Olsen Energy faller 0,8 prosent til 54,55 kroner etter blodrøde tall og gigantnedskrivning i 2. kvartal.Soloppgang, Røkke-utbytte Relativt sett topper nevnte NEL vinnerlisten.Nærmest følger Oslo Axess-noterte Thin Film Electronics med en oppgang på 6,5 prosent til 4,92 kroner etter annonsering av partnerskap med G World Group. Scatec Solar har fulgt opp tirsdagens milliarddeal i Pakistan med en ny avtale i Afrika , nærmere bestemt Mali, om bygging av et solkraftverk der. Aksjen reagerer opp 6,0 prosent til 47,70 kroner.Aker-selskapet Ocean Yield stiger 4,0 prosent til 65,25 kroner etter kvartalstall og økt utbytt e, mens oljeknøttet InterOil stiger like mye - til 2,10 kroner etter produksjonsoppdatering .Taperlisten toppes av nevnte Kongsberg Automotive.Nærmest følger Awilco Drilling på minus 4,3 prosent til 47,30 kroner, mens Funcom faller 4,0 prosent til 1,70 kroner på Lego-oppdatering.Questerre korrigerer ned 2,4 prosent til 1,65 kroner etter gårsdagens rally, trigget av toppsjefens aksjekjøp.