Børsen trosset rød oljepris - Fredriksen-duo skjøt fart

Oljeservice slet på Oslo Børs onsdag, men flere John Fredriksen-investeringer utmerket seg positivt.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 646,42 onsdag, etter en oppgang på 0,37 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 3.460 millioner kroner.Hovedindeksen har dermed steget 1,6 prosent den siste måneden, og 12,2 prosent hittil i år.Wall Street åpnet nervøst etter at sentralbanksjef Janet Yellen i sitt halvårlige innlegg for Kongressen varslet renteøkning allerede i 2015 .På makrofronten i USA kom gledelige meldinger fra industrien, mens produsentprisene viste større oppgang enn ventet.Kina-BNP overrasket Investorene våknet onsdag opp til overraskende sterke BNP-tall fra Kina.- Nattens kinesiske tallslipp bør dempe noe av frykten for at Kina står på terskelen av en hard landing, og taler isolert sett også for mindre politikkstimulanser fremover, skrev DNB Markets.Meglerhuset påpeker at tallene «som vanlig er de mildt manipulerte» og per i dag trolig høyere enn den faktiske veksten.- I tillegg trekkes aktiviteten opp av full fart i en mildt sagt oppblåst finanssektor. Men helt på jordet er tallene ikke, het det videre.Kina la også frem juni-tall for detaljhandel, industriproduksjon og investeringer i byene.- Alle disse bekrefter hovedbildet: Kinas langsiktige, underliggende vekst er på vei ned. Samtidig har veksten tatt seg litt opp fra de svakere tallene i vinter, fortsatte DNB Markets. Grekerne stemmer Toneangivende Europa-børser utviklet seg blandet.Britiske FTSE 100 endte uendret, mens tyske DAX og franske CAC 40 steg hhv. 0,2 og 0,3 prosent.I Hellas skal nasjonalforsamlingen i dag stemme over avtalen inngått med kreditorene .Flere i Syriza, partiet statsminister Alexis Tsipras tilhører, har varslet at de vil stemme mot avtaleforslaget . Det blir likevel trolig vedtatt fordi flere, europavennlige opposisjonspolitikere støtter avtalen.Tsipras har ifølge Reuters beskrevet avtalen som en «enveiskjørt gate» påtvunget Hellas, og resten av regjeringen deler hans skepsis .Onsdag ble det også kjent at EU-kommisjonen vil bruke et felles EU-fond til å gi Hellas syv milliarder euro i hastelån for å holde den greske økonomien flytende i juli.Press kommer også fra Det internasjonale pengefondet (IMF), som mener Hellas må få mye større lettelser.Oljeprisen i rødt I oljemarkedet er fargen rød i etterkant av atomavtalen inngått med Iran tirsdag.Brent august-olje faller 1,5 prosent til 57,66 dollar fatet, mens WTI-oljen er ned 1,4 prosent til 52,30 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Brent-olje omsatt for rundt 58 dollar ved børsslutt tirsdag.Dog tror Citigroups globale sjefanalytiker for råvarer, Edward Morse, ifølge CNBC at avtalen ikke vil påvirke oljeprisen nevneverdig.Morse tror oljemarkedets fokus ikke bør ligge på Iran, men heller amerikansk produksjon og veksten i verdensøkonomien.Han får følge av sjefen for Signal Analytics, Stephen Davis, som mener situasjonen i Kina kan senke oljeprisen ordentlig.- Mennesker fokuserer for mye på tilbud og etterspørsel, og sannheten er den at verdensøkonomien driver oljeprisen - og Kina er et barometer for verdensøkonomien, sier han.Fredriksen-trio opp På Oslo Børs var Statoil uendret på 140,90 kroner. Ellers i olje falt Det norske 0,3 prosent til 56,75 kroner etter kvartalstall og klage på Johan Sverdrup-fordelingen . Overfor nyhetsbyrået gir konsernsjef Karl Johnny Hersvik uttrykk for at selskapet uansett ikke har noe å tape på klagen. Utslagene blant de mest omsatte var stort sett beskjedne.Storebrand utmerket seg lenge på den positive siden, men endte opp bare 0,9 prosent til 35,65 kroner etter kvartalstall. Pareto-analytiker Vegard Eid Mediås konkluderte med at rapporten var en del sterkere enn ventet etter å ha gravd seg litt ned i den.En annen forsikringskjempe, Gjensidige, steg 3,5 prosent til 133,50 kroner.Tankratene holder seg sterke , og Frontline spratt opp 7,0 prosent til 20,89 kroner. Solid oppgang i bulkratene bidro til å løfte Golden Ocean 7,5 prosent til 33,10 kroner.En tredje John Fredriksen-investering, Marine Harvest, endte opp 0,8 prosent til 96,05 kroner. Tall fra Nasdaq Salmon Index viser onsdag at spotprisen på laks steg 3,41 kroner til gjennomsnittlige 41,25 kroner kiloen i forrige uke. Aker Solutions-smell På den negative siden kommer vi ikke utenom Aker Solutions , som trakk ned 4,9 prosent til 39,63 kroner etter sine kvartalstall .Analytikere TDN Finans har vært i kontakt med er generelt lite imponert av rapporten . Noen planlegger å kutte helårsestimatene.Samtlige resultatsaker finner du her Subsea 7 slo følge med Aker Solutions, og gikk tilbake 4,1 prosent til 73 kroner.Ellers i oljeservice korrigerte Seadrill ned 2,9 prosent til 80,80 kroner etter gårsdagens kraftige oppgang, mens Songa Offshore falt 2,6 prosent til 1,48 kroner etter at Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering har levert inn voldgiftsbegjæring i forbindelse med CAT-D-prosjektet.Spetalen til bunns Vinnerlisten toppes av Bergen Group, med en oppgang på 14,7 prosent til 1,09 kroner.Ytterligere tre aksjer steg mer enn nevnte Golden Ocean og Frontline. Blant disse var Interoil, som steg 11,9 prosent til 2,64 kroner.Scatec Solar har vært i fint driv etter to store avtaler i forrige uke , og steg onsdag 3,8 prosent til 46,70 kroner.I andre enden finner vi NEL, med Øystein Stray Spetalen på eiersiden, med et fall på 9,4 prosent til 2,51 kroner.Prosafe falt hele 8,3 prosent til 26,40 kroner, mens DOF og Bømlo-reder Kristian Eidesvik-dominerte Wilson gikk tilbake hhv. 7,9 prosent til 5,02 kroner og 7,6 prosent til 11,00 kroner.Til slutt tar vi med at Grieg Seafood falt 4,6 prosent til 25 kroner etter et resultatvarsel , mens Spectrum falt 0,6 prosent til 31,70 kroner etter at Arne Blystad lettet seg for aksjer.