EU-kommisjonen vurderer lettelser for Hellas

Dersom greske myndigheter viser reformvilje, kan det bli aktuelt å lette på landets gjeldsbyrde i framtiden, mener EU-kommisjonen.

Butikkvindu i Aten - Greek is Chic. Hellas. Næringsliv AP Photo/Yorgos Karahalis

I en rapport som ble utarbeidet i forbindelse med Hellas' reformforslag i forrige uke, skriver kommisjonen at den greske gjeldsbyrden vil tilsvare 165 prosent av BNP i 2020 og 150 prosent av BNP i 2022 dersom Hellas tar grep for å gjøre den mindre.Det internasjonale pengefondet (IMF) mener imidlertid at gjelden vil utgjøre 170 prosent av BNP i 2022, og at landet behøver betydelige lettelser i gjeldsbyrden, ifølge en rapport som ble publisert tirsdag.Kommisjonen ønsker ikke slette deler av gjelden, men sier det kan være mulig å få til lettelser på andre måter dersom Hellas innfører reformene som kreditorene krever.–Bekymringene kan møtes med et omfattende reformprogram. Etter at en låneavtale er på plass igjen og greske myndigheter har vist at de er reformvillige, kan landene bli gitt lettelser, skriver kommisjonen.–En omstrukturering av gjeldsbyrden, for eksempel gjennom utvidet løpetid på gamle og nye lån, renteutsettelse og finansiering på AAA-nivå vil kunne brukes til å dempe disse bekymringene, men Hellas må regne med å ha høyt gjeldsnivå sammenlignet med BNP i lang tid framover, skriver de.