Krona stuper til historisk lave nivåer

Krona er på historisk lave nivåer, men dollaren kan bli enda dyrere.

Penger Foto: Scanpix Richardsen, Tor

Det som en stund så ut til å være en trend mot 7 kroner mot dollar og 8,1 kroner mot euro, ble brutt i begynnelsen av juni.Nå har dollaren passert 8,2 kroner og en euro har passert 9 kroner igjen og nærmer seg 9,1 kroner. For knappe to måneder siden var kursen henholdsvis 7,3- og 8,3 kroner.Pundet nærmer seg i tillegg 12,7 kroner! Så mye har ikke ett pund kostet siden januar 2007 da kursen var 12,8 kroner. For to måneder siden kostet det «bare» 11,3 kroner.Nesten 1-1 mot svenske krona Til og med mot svenske kroner har den norske krona ramlet kraftig. I midten av mai kostet 1 svensk krone bare 89 øre. Nå koster en svenske krone 97 øre.En rekke faktorer har bidratt til kronefallet i det siste. At Norges Bank skulle senke renten i juni var behørig varlset; at de var så tydelige på muligheten for nytt kutt til høsten kom overraskende på mange, skriver Finansavisen i dag.Følg valutakursene i sanntidSvake industriproduksjonstall tirsdag øker sannsynligheten for rentekutt i september, mener mange bankøkonomer, selv om Norsk Industri viser til at noe av svekkelsen i de siste tallene skyldes midlertidige, bedriftsspesifikke forhold i metallindustrien. Og oljeprisen har falt til rundt 57 dollar.Historisk svak kroneBilligere krone i sure markeder er i bunn og grunn nyttig, for det bidrar til å stabilisere økonomien. Men selvfølgelig kan kursendringene i finans bli større enn hva de underliggende forholdene skule tilsi. Det er nesten som det skal være, skriver avisen.Målt mot Norges Banks importveide kroneindeks, I44, var kronen riktignok enda svakere 16. desember i fjor, den dagen euroen steg 65 øre. Men det er ikke mange dager det siste kvarte århundret at kronen har vært svakere enn den er akkurat nå.- Vi er egentlig på historisk svake nivåer, sier Eirik Larsen, sjef for teknisk analyse i DNB Markets med særlig fokus på valuta.Teknisk sett ligger det an til at kronen faller til 9,20-9,30 mot euro, mener Larsen i DNB Markets, og den kan kan fort falle til 8,40 mot dollar.Over 9 kroner for en dollar?Med unntak av et par dager i midten av mars i år, da en dollar kostet mer enn 8,3 kroner, har ikke krona vært svakere mot dollar siden mai 2002. På det meste kostet en dollar 9,6 kroner i oktober 2000.Skal vi tro meglerhuset Morgan Stanley kan vi snart få se 9-tallet igjen mot dollar. I en fersk analyse spås det ifølge TDN Finans at den norske krona kan svekke seg til 8,81 mot dollar i fjerde kvartal 2015 og videre til 9,37 i fjerde kvartal 2016. Mot euro spås det ifølge TDN Finans først en svekkelse til 9,25 kroner i fjerde kvartal 2015, og deretter en styrking til 8,90 kroner i fjerde kvartal 2016.