– Norge vil merke lite til en «grexit»

For nordmenn vil konsekvensene av en «grexit» først og fremst merkes i form av langt billigere ferieturer til Hellas, mener økonom.– Trafikken vil trolig gå i taket, spår sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til NTB.Dersom Hellas går ut av eurosonen, en såkalt grexit, vil nettoeffekten være positiv for Norge fordi bruttonasjonalproduktet (BNP) i Europa vil gå ned, noe som vil påvirke rentenivået, mener han.Lavere rente– Vi vil få lavere rente enn vi ellers ville ha fått, sier Andreassen.Heller ikke økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole vil overdrive virkningene av en grexit for norsk økonomi.– Når den første sjokkbølgen med urolig rente- og valutamarked har lagt seg, vil vi merke lite til den. Norsk og gresk økonomi er ikke nært knyttet sammen, påpeker han.Ifølge Andreassen har Statens pensjonsfond Utland (oljefondet) investert omkring 4 milliarder kroner i Hellas, og er en betydelig investor i greske banker.– De aksjene der blir ikke mye verdt med en grexit. Men det vil fondet tåle godt, sier han.Frykter smitteViktigere er en eventuell smitteeffekt av en gresk nedgang på andre søreuropeiske land som sliter, som Portugal, Spania og Italia. Men verken Grytten eller Andreassen har så langt sett noen tegn til dette.– Akkurat slik det ser ut nå, er ikke faren veldig stor, sier Grytten.Andreassen er mer bekymret for hva som kan skje lenger øst på Balkan og i Tyrkia.– Det er mange makedonere og albanere som jobber i Hellas, mens Tyrkia sliter med store økonomiske problemer på grunn av krigen i Syria og Irak, sier han til NTB. (©NTB)