Norne anbefaler laks

Meglerhus har kjøpsanbefaling på alle børsens lakseaksjer. Men det kan endre seg.

I en sektoranalyse opprettholder Norne Securities kjøpsanbefaling på samtlige lakseaksjer.Kursmålet heves for to av aksjene.Bakkafrost går fra 210 til 270 kroner, mens Lerøy Seafood går fra 300 til 330 kroner.Bakkafrost stiger 0,4 prosent til 238 kroner, mens Lerøy spretter opp 1,5 prosent til 277 kroner i torsdagens handel.Dermed ser meglerhuset en oppside i de to aksjene på hhv. 13 og 19 prosent fra dagens nivåer.Norne Securities anbefaler også Salmar, Grieg Seafood, Norway Royal Salmon og Marine Harvest.- All snøen senker risikoenHovedrisikoen ved å investere i lakseaksjer er ifølge analytikerne Karl-Johan Molnes og Vilis Eizentas sykdom i de mest lønnsomme regionene, Norge og Færøyene. - I år er risikoen lavere, ettersom rekordmye snø i de norske fjellene vil lede rikelig med ferskvann fra elvene til fjordene på et tidspunkt sykdomsrisikoen er på sitt høyeste - på sensommeren, skriver de to.Samtidig har Færøyenes regulatoriske myndigheter ifølge analysen redusert risikoen ved å sørge for større områder for hvert selskap.- Tilbudet av laks estimeres å ligge på rundt 5 prosent årlig vekst. Sterkt salg via europeisk detaljhandel har erstattet russisk etterspørsel i 2015, og sørget for stødige laksepriser i euro og nesten rekordnivåer i kroner, takket være den svake kronen, heter det videre.- Chile kan bli verdens størstePå lang sikt, fra 2018, mener analytikerne Chile er det eneste landet som kan true den stramme tilbuds- og etterspørselsbalansen for laks.- Det som kan trigge endringen, er at 50 prosent av Chiles eksport og 20 prosent av statens inntekter kommer fra kobber. Chiles storhetstid i kobber dabber raskt av, men ingenting skjer raskt i politikk med mindre det haster. Å transformere et land gjennom utdanning tar ifølge Molnes og Eizentas 20 år, mens Chile kan bli verdens største lakseprodusent på mindre enn 10 år - «med litt flaks». - Det høres ut som lang tid, men det tok Chile 99 år å vinne Copa America i fotball i år. Veien til toppen starter med å kopiere detaljer fra Bakkafrosts comeback fra ingenting til alt i løpet av et tiår, fremholder duoen.