Nytt Shanghai-rally: - Dette er mest kritisk for Kina

Shanghai-børsen stiger kraftig for andre dag på rad. Men bekymringene går ikke bort av den grunn.

Foto: AP

Shanghai-børsen stiger kraftig for andre dag på rad fredag.Large cap-indeksen CSI 300 legger på seg 5,8 prosent, mens Shanghai Composite-indeksen er opp 5,2 prosent.Oppgangen kommer etter en rekke tiltak fra myndighetene, deriblant rentekutt, opphold i børsintroduksjoner og forbud for større aksjonærer mot å selge aksjer.Wall Street-kommentaren her.- Dette er kritisk for Kina Noen analytikere venter nye tiltak i løpet av helgen, som et nytt rentekutt eller nye lettelser i bankenes reservekrav.Samtidig hersker likevel bekymring for effekten børskrakket vil ha på realøkonomien i landet.For eksempel er kollapsen i jernmalmprisene et illevarslende tegn.Bank of America Merrill Lynch forventer ifølge Bloomberg smitteeffekter på både realøkonomien og selskapsresultatene.- Vi venter at dette vil ramme forbruket lenger frem. Mer kritisk er den potensielle forstyrrelsen av kredittstrømmer grunnet nedskrivninger i finansinstitusjonenes balanser, skriver meglerhuset i notat.Les også: Jernmalmpriser kollapser - et dårlig tegn for Kina- Folk tror det verste er over Ellers i Asia falt Nikkei 0,38 prosent til 19.779,83 fredag, mens den bredere Topiix-indeksen steg 0,23 prosent til 1.583,55.Tungvekteren Fast Retailing faller 6,0 prosent på svakere salgsguiding for inneværende kvartal.- Folk flest tror det verste er over. Men Nikkeis nedside er fortsatt ventet rundt 19.000 hvis noe skjer i Kina, men jeg tror ikke vi vil se et fall under disse nivåene enn så lenge, sier aksjestrateg Isao Kubo i Nissay Asset Management til Reuters.Vi tar også med at Hang Seng i Hong Kong legger på seg 2,1 prosent, mens Seoul-børsen er marginalt opp.Taiwan-børsen faller 0,7 prosent, mens Sydney-børsen klatrer 0,5 prosent.Asia-oversikten her.