Oslo Børs: IT-aksje i fritt fall, poker-aksje til værs og RCCL knuste rekorder

Det var store utslag i enkeltaksjer fredag.

Oslo Børs. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX.
Børs

For en gangs skyld var det en del hendelser å ta tak i på Oslo Børs. Generelt var stemningen litt laber, spesielt i oljesektoren, men i enkeltaksjer var det action.Fasiten viser at hovedindeksen endte ned 0,4 prosent til 638,93.Det betyr at juli-avkastningen ble pluss 1,6 prosent. Da var det verre i Kina. hvor Shanghai-børsen stupte 14,3 prosent.Omsetningen endte på 3,5 milliarder kroner.OljeprisenBrent-oljen blir omsatt for 52,97 dollar fatet, ned 0,7 prosent, mens den amerikanske WTI-oljen faller 1,1 prosent til 47,99 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 53,80 dollar ved børsslutt torsdag.Statoilendte ned 2,1 prosent til 138,20 kroner.RCCL knuste gamle rekorder Cruiserederiet RCCL meldte fredag ettermiddag om et resultat etter skatt på 185,0 millioner dollar i 2. kvartal 2015, mot 137,7 millioner dollar i samme periode året før.  Ifølge Reuters var det ventet et resultat på 169 millioner dollar.Resultat per aksje ble 0,84 dollar, mot 0,62 dollar ved samme korsvei i fjor. Her var forventningen 0,76 dollar. Rederiet hadde selv guidet en EPS på ca 0,70 dollar.Selskapet guider en EPS på 2,70 dollar i 4. kvartal og 4,65-4,75 dollar i 2015. Tidligere guiding var på 4,45-4,65 dollar.Aksjen steg 8,2 prosent til 729 kroner. Enkeltposter gikk å høyt som 734,50 kroner, som er suveren ny rekord.Stupte 40 prosent Birdstep ble fredagens desiderte taper. Selskapet ryker på nok en resultatsmell og melder om tap på 11,52 millioner kroner etter skatt i 2. kvartal 2015, mot et tap på 2,55 millioner kroner samme periode i fjor. Samtidig faller inntektene.Aksjen endte ned 38,6 prosent til 0,62 kroner. Det betyr at Birdstep har ramlet over 60 prosent så langt i 2015.Omsetningen var på 2,2 millioner kroner.Songa raste videreSonga Offshore, som falt 6,4 prosent torsdag, figurerte også høyt oppe på taperlisten fredag. Nedturen kom etter at det sørkoreanske verftet Daewoo krever nesten 7 milliarder kroner fra Songa i forbindelse med fire rigger som er kraftig forsinket.Fredag var aksjen ned nye 12,7 prosent til 1,03 kroner.Archer litt ned Fredriksen-aksjen Archer endte ned 0,4 prosent til 2,12 kroner. Pengene renner ut av selskapet. Archer  har alt kuttet 400 stillinger, men varsler at ytterligere 300 må gå . Nettoresultatet for 2. kvartal endte på -47,7 millioner dollar i 2. kvartal 2015, mot -11,0 millioner dollar samme kvartal i 2014.Archer leverte et svakt andre kvartal og svake utsikter, mener Pareto.Elendig DNO-aksje DNOkorrigerte ned 7,7 prosent til 7,60 kroner. Da selskapet oppdaterte rundt produksjonen og fremtidsutsiktene for Tawke-feltet etter at deler av rørledningen Kirkuk-Ceyhan ble ødelagt mandag, spratt aksjen opp over fem prosent.– Alt annet likt er det negativt for DNO at rørledningen er sprengt og ute av drift. Provinsen Sirnak er helt på grensen til Tawke-feltet. Den geopolitiske risikoen har svingt fra ille til verre i løpet av kort tid, sier Swedbanks analytiker Teodor Sveen-Nilsen til Dagens Næringsliv.Vinneren Gaming Innovation GroupInc. (GIG) ble den storevinneraksjen med pluss 28,8 prosent til 1,70 Selskapet vil nå tilby poker i skjæringspunktet mellom sportsbetting og sosial underholdning. Selskapet har inngått en lisensavtale med MicroGaming og melder om nye produkter i 2015 og 2016.Omsetningen var på brukbare 23 millioner kroner.Norwegian til all time high Norwegian steg 3,9 prosent til 352,40 kroner, som er ny rekord. Førstkommende torsdag legger Norwegian legger frem trafikk- og salgstallene for juli.DNB Markets gjorde kun mindre endringer i estimatene etter Q2-presentasjonen 16. juli. Analytikerne valgte å opprettholde kjøpsanbefalingen med et kursmål på 400 kroner.- I tillegg til positiv drahjelp fra trafikktallene venter vi også at selskapet innen relativt kort tid vil kunne oppdatere markedet på status vedrørende planene om å lease ut deler av de bestilte flyene til andre aktører, skriver meglerhuset.

Nyheter
Børs