Prissjokk gir kronerally

De overraskende KPI-tallene gir betydelig sterkere krone.

Foto: Scanpix

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE), konsumprisindeksen uten avgiftsendringer og enerigivarer, steg hele 3,2 prosent på årsbasis i juni.Det var langt over veksten i mai og forventningene for juni, som begge lå på «bare» 2,4 prosent. Norges Bank hadde ventet 2,5 prosent.Både innenlands inflasjon, som står for 70 prosent av konsumprisindeksen, og importert inflasjon hoppet fra 2,4 prosent pr. mai til 3,2 prosent pr. juni.Nytt rentekutt i en tynn tråd?- Inflasjonsraten gjør at et rentekutt i september nå er mer usikkert, men vi vil gjerne se tallene for juli før vi konkluderer, skriver makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.Den overraskende prisveksten, og at et rentekutt i september nå er mer usikkert, resulterte umiddelbart i kraftige utslag i valutamarkedet.Krona rett oppTorsdag kom det spådommer fra Morgan Stanley om at dollaren kunne være på vei mot 8,81 kroner i høst og 9,37 kroner neste høst. Hvis prisveksten fortsetter over 2,5 prosent de kommende månedene kan den analysen fort bli verdiløs.Etter at KPI-tallene ble kjent fredag formiddag svekket dollaren seg raskt med 1,1 prosent i forhold til kronen. Dollaren står nå i 7,95, mens dagens høyeste notering var 8,14 kroner. Torsdag lå den rundt 8,25 kroner!Euroen er nede i 8,87, ned 0,4 prosent. Her er kronestyrkelsen på 13 øre fra dagens høyeste euro-notering.Pundet og svenskekronen har blitt 0,7-0,8 prosent billigere etter at prisveksten i juni ble kjent. En svensk krone, som kostet 96 øre i går, koster nå 94,5 øre. Pundet koster rundt 12,35 kroner, mens det torsdag lå på 12,67 kroner.Følg valutamarkedet LIVE her