Røkke-smell på børsen

Oljeprisen faller og oljeservice sliter, men Oslo Børs stiger.

Det har svingt litt på Oslo Børs onsdag.Siste notering for hovedindeksen er 645,37, opp 0,2 prosent i dagens handel.Indeksen har i løpet av formiddagen vært nede i 643,68, og oppe i 646,95.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 1.343 millioner kroner.Kina-BNP overrasket Utviklingen skjer i kjølvannet av friske børser i New York i går og børsoppgang i Tokyo tidligere i dag. Shanghai-børsen falt til tross for overraskende sterke BNP-tall.- Nattens kinesiske tallslipp bør dempe noe av frykten for at Kina står på terskelen av en hard landing, og taler isolert sett også for mindre politikkstimulanser fremover, skrev DNB Markets i sin morgenkommentar.Meglerhuset påpeker at tallene «som vanlig er de mildt manipulerte» og per i dag trolig høyere enn den faktiske veksten.- I tillegg trekkes aktiviteten opp av full fart i en mildt sagt oppblåst finanssektor. Men helt på jordet er tallene ikke, het det videre.Kina la også frem juni-tall for detaljhandel, industriproduksjon og investeringer i byene.- Alle disse bekrefter hovedbildet: Kinas langsiktige, underliggende vekst er på vei ned. Samtidig har veksten tatt seg litt opp fra de svakere tallene i vinter, fortsatte DNB Markets. Grekerne stemmer Toneangivende Europa-børser stiger forsiktig.Britiske FTSE 100, tyske DAX og franske CAC 40 er alle opp rundt 0,15 prosent.I Hellas skal nasjonalforsamlingen i dag stemme over avtalen inngått med kreditorene .Flere i Syriza, partiet statsminister Alexis Tsipras tilhører, har varslet at de vil stemme mot avtaleforslaget. Det blir likevel trolig vedtatt fordi flere, europavennlige opposisjonspolitikere støtter avtalen.Tsipras har ifølge Reuters beskrevet avtalen som en «enveiskjørt gate» påtvunget Hellas, og resten av regjeringen deler hans skepsis.- Det er en vanskelig avtale, en avtale der bare tiden vil vise om den er økonomisk gangbar, uttalte finansminister Euclid Tsakalotos ifølge nyhetsbyrået til nasjonalforsamlingen.Press kommer også fra Det internasjonale pengefondet (IMF), som vil ha de europeiske kreditorene til å gjøre en massiv nedskrivning av den greske gjelden.Oljeprisen i rødt I oljemarkedet er fargen rød i etterkant av atomavtalen inngått med Iran tirsdag.Brent august-olje faller 1,2 prosent til 57,84 dollar fatet, mens WTI-oljen er ned 1,0 prosent til 52,51 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Brent-olje omsatt for rundt 58 dollar ved børsslutt tirsdag.Analytikere i Goldman Sachs anslår at Iran kan øke eksporten med 2-400.000 fat per dag i 2016, på toppen av de 20-40 millioner fatene som frigjøres av flytende lagring.- Vi anser 2016-utsiktene for høyere OPEC-produksjon, inklusive Iran, som en stigende nedsiderisiko til våre estimater, skriver meglerhuset ifølge Reuters.Estimatene ligger i øyeblikket på 58 dollar i snittpris for Brent-oljen i 2015, og 62 dollar i 2016.På Oslo Børs stiger Statoil 0,4 prosent til 141,40 kroner. Ellers i olje faller Det norske 2,3 prosent til 55,60 kroner etter kvartalstall og klage på Johan Sverdrup-fordelingen.Aker Solutions-smell Utslagene blant de mest omsatte er stort sett beskjedne.Storebrand utmerker seg på den positive siden, og spretter opp 3,8 prosent til 36,66 kroner etter kvartalstall. En annen forsikringskjempe, Gjensidige, stiger 2,9 prosent til 132,70 kroner.Frontline klatrer 3,5 prosent til 20,20 kroner, mens en annen John Fredriksen-investering, Marine Harvest, er opp 1,5 prosent til 96,65 kroner. Tall fra Nasdaq Salmon Index viser onsdag at lakseprisene stiger.På den negative siden kommer vi ikke utenom Aker Solutions , som trekker ned 6,9 prosent til 38,75 kroner etter sine kvartalstall .Samtlige resultatsaker finner du her Subsea 7 slår følge, og går tilbake 5,2 prosent til 72,20 kroner.Ellers i oljeservice korrigerer Seadrill ned 1,8 prosent til 81,70 kroner etter gårsdagens kraftige oppgang, mens Songa Offshore faller 2,6 prosent til 1,48 kroner etter at Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering har levert inn voldgiftsbegjæring i forbindelse med CAT-D-prosjektet.Biotek-revansj Vinnerlisten toppes av Bergen Group, med en oppgang på 14,7 prosent til 1,09 kroner.Interoil følger like bak, og står i pluss 14,0 prosent til 2,69 kroner.Vi tar også med Biotec Pharmacon, som ble straffet hardt etter Smith & Nephew-bruddet nylig , spretter opp 8,6 prosent til 10,15 kroner.Scatec Solar, som var i fint driv etter to store avtaler i forrige uke, stiger 3,8 prosent til 46,70 kroner.I andre enden faller to aksjer mer enn nevnte Aker Solutions.NRC Group er ned 9,0 prosent til 28,20 kroner, mens Bømlo-reder Kristian Eidesvik-dominerte Wilson går tilbake 7,1 prosent til 11,05 kroner.Til slutt tar vi med Prosafe, som står i minus 6,6 prosent til 26,90 kroner, mens Grieg Seafood faller 4,6 prosent til 25 kroner etter et resultatvarsel.