Sju aksjer i all-time-low

Kina-frykt og svak oljepris sender børsen ned mandag.

Foto: Scanpix
Børs

Ved lunsjtider er hovedindeksen på Oslo Børs ned 1,14 prosent til 634,49 poeng, idet omsetningen av verdipapirer har passert én milliard kroner. Også europeiske børser trekker ned. Dax-indeksen faller 1,2 prosent mens CAC40 er ned én prosent. Kina-smellShanghai Composite gikk på en kraftig smell mandag og endte ned 8,5 prosent til 3.725,66. Oppgangen det siste året er likevel på 75,2 prosent. Børskrasjen mandag er det største fallet på en dag siden februar 2007, ifølge Bloomberg, på frykt for at veksten skal falle ytterligere i Kina fremover. Olje Et fat nordsjøolje som ble omsatt for 54,78 dollar fatet ved børsstart koster nå 54,12 dollar, tilsvarende en nedgang på 0,92 prosent intradag. Financial Times melder at en fersk rapport fra Wood Mackenzie viser at de store oljeselskapene kutter kostnader og har lagt prosjekter for 200 milliarder dollar på hylla. Analytikere mener Statoil vil slite med å opprettholde utbyttet dersom oljeprisen blir liggende på 55 dollar fatet, skriver DN. Selskapet har imidlertid lovet å holde oppe de kvartalsvise utbytteutbetalingene i år.Statoil omsettes for 132,70 kroner, ned 1,19 prosent. Også Yara, Seadrill, DNB, Marine Harvest, TGS og PGS er ned mellom en og to prosent mandag formiddag. Norwegian faller drøye tre prosent til 335,50 kroner, mens DNO er ned hele 4,56 prosent til 8,16 kroner. Av de 15 mest omsatte aksjene er det kun Frontline som stiger.Funcom mot konkurs Før helgen ble det kjent at salget av Funcoms Lego Minifigures Online har sviktet siden lanseringen for en måneds tid siden. Det ble opplyst at «inntektene fra alle spillene ikke vil være nok til dekke både driftsutgiftene og gjeldsforpliktelsene» som forfaller i juni 2016.- I klartekst sier de at de per nå ikke har evne til å gjøre opp for seg når gjelden forfaller. En manglende betaling vil være definisjonen av mislighold, kjent som en teknisk konkurs, sier kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank til DN. Aksjen stuper 8,47 prosent til 1,08 kroner.Suser opp på avtaleQ-Free-selskapet Intelight har inngått en rammeavtale for Advanced Transportation Management System (ATMS). Avtalen er inngått med transportdepartementet i delstaten Georgia i USA i forbindelse med prosjektet «State Wide - Traffic Signal Software»Det blir anslått at kontrakten er på rundt 82 millioner kroner.Aksjen stiger 6,55 prosent til 12,20 kroner.Salgsanbefaling DNB Markets nedgraderer Archer-aksjen fra en nøytral anbefaling til en salgsanbefaling, og kutter kursmålet fra tre til to kroner. Aksjen faller 3,83 prosent til 2,26 kroner. 7 aksjer i ny all-tilme-low Noreco, Scana, Avocet Mining, Funcom, Napatech, RAK Petroleum og Akastor er alle i ny all-time-low mandag.

Nyheter
Børs