Sterk ukeavslutning på børsen

Flere profilerte aksjer markerte seg fredag på Oslo Børs etter en rekke nyheter.

Hovedindeksen på Oslo Børs fikk seg i dag en pen ukeavslutning.Siste notering ble 634,87, etter en oppgang på 1,32 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 3,2 milliarder kroner.Hovedindeksen er dermed ned 1,4 prosent siste måned, men opp 10,2 prosent hittil i år.Bred opptur i EuropaØkonomieksperter mener faren for at Hellas ryker ut av eurosonen, høyst sannsynlig er over.- Det er klart det mest sannsynlige nå. Jeg har hele tiden trodd at man vil greie å unngå det, sier økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo til NTB.- Det er ingen som er tjent med at Hellas skal forlate eurosonen. Og jeg tror grekere ser at kostnadene ved en grexit ville blitt veldig store, sier han.Torsdag kveld sendte Hellas en liste til eurosjef Jeroen Dijsselbloem over reformer de vil innføre i bytte mot nye lån på 53,5 milliarder euro fra kreditorene. Lånene skal i hovedsak brukes til nedbetaling av gjeld.I Europa er stemningen meget positiv fredag ettermiddag. Ved 16.30-tiden stiger FTSE 100 i London med 1,2 prosent, mens DAX i Frankfurt er opp 2,6 prosent.CAC 40 i Paris legger på seg 3,1 prosent.Grønt for oljeprisen Oljeprisen har vært på offensiven fredag.Brent august-olje stiger ved børsens stengetid med 0,3 prosent til 58,79 dollar fatet.Da Oslo Børs stengte i lå Brent-oljen på rundt 58,60 dollar fatet.Nok et børsrally i Kina og håp om løsning i Hellas etter at den greske regjeringen i går sendte et nytt reformforslag til kreditorene bidrar til oppgangen, selv om oljeproduksjonen på verdensbasis fortsatt er høy.Veksten i etterspørselen etter olje ser imidlertid ut til å ha toppet i første kvartal i år, med en vekst på 1,8 millioner fat om dagen. Nå ventet IEA at veksten vil avta utover i 2015 og inn i 2016.På Oslo Børs falt Statoil i dag 0,07 prosent til 138 kroner, mens DNO klatret 2,1 prosent til 9,72 kroner.DNB og Spetalen ga gass DNB viste vei idag, og steg 4,6 prosent til 133,30 kroner på dagens høyeste volum etter å ha klinket til med en ny, sterk rapport i 2. kvartal. NEL, med Øystein Stray Spetalen på eiersiden, hoppet 8,1 prosent til 2,67 kroner. Datterselskapet H2 Logic har inngått en bindende avtale med japanske Mitsubishi Kakoki Kaisha om teknologioverføring og tilpasning av «H2Station CAR-100»-produktet for Japan.Siktemålet er at første stasjon skal være i drift i løpet av 2016.Hydro steg 0,7 prosent til 32,73 kroner etter å ha annonsert en ny, langsiktig kraftavtale i Tyskland .Seadrill-selskapet North Atlantic Drilling har fått kontraktsforlengelse for West Phoenix, men ikke uten å innvilge dagratereduksjon på den nåværende kontrakten. Seadrill falt likevel 1,7 prosent til 77,60 kroner.Taperne er ikke mange blant de mest omsatte aksjene, men Kongsberg Automotive straffes med 7,2 prosent kursfall til 5,03 kroner for kvartalstallene lagt frem i går etter stengetid.Fred. Olsen Energy falt 5,6 prosent til 51,90 kroner etter blodrøde tall og gigantnedskrivning i 2. kvartal.Soloppgang, Røkke-utbytte Scatec Solar har fulgt opp tirsdagens milliarddeal i Pakistan med en ny avtale i Afrika , nærmere bestemt Mali, om bygging av et solkraftverk der. Aksjen reagerte i dag opp 2,0 prosent til 45,90 kroner.Aker-selskapet Ocean Yield steg 3,2 prosent til 64,75 kroner etter kvartalstall og økt utbytt e, mens oljeknøttet InterOil steg 6,4 prosent til 2,15 kroner etter produksjonsoppdatering .Taperlisten toppes av Eqology, med et fall på 24,4 prosent til 1,55 kroner.Funcom falt 3,95 prosent til 1,70 kroner på sin Lego-oppdatering.Norwegian Fondsfinans har oppgradert Norwegian fra nøytral til kjøp og oppjustert kursmålet fra 300 til 380 kroner, melder TDN Finans.Oppgraderingen skyldes først og fremst meglerhusets sterke tro på Norwegians langdistansesatsning.«Vi venter at langdistanse vil være den primære inntjeningsvekstdriveren fremover med resultat pr aksje for langdistansevirksomheten fra rundt break even i 2015 til over estimerte 15 kroner i 2017», heter det.Norwegian-aksjen steg til slutt 4,2 prosent til 332,80 kroner.Vi minner om all time high på 335 kroner, oppnådd 11. mai i år.