Stiglitz med krass kritikk av Tyskland

Nobelprisvinner Joseph Stiglitz anklager Tyskland for å vise manglende solidaritet med gjeldstyngede Hellas.

– Tyskland har vist manglende solidaritet. Man kan ikke drive en eurosone uten et minstemål av solidaritet. Det undergraver oppfatningen av sunn fornuft, av solidaritet i Europa, sier den amerikanske økonomen.– Det har vært en katastrofe. Tyskland har helt klart bidratt til å undergrave Europa, mener Stiglitz, som fikk nobelprisen i økonomi i 2001.– Det er helt urimelig å kreve mer fra Hellas nå. Dersom Den europeiske sentralbanken (ESB) lar greske banker åpne og reforhandler det som måtte være av avtaler, kan sårene leges. Men dersom de lykkes med å bruke dette som et triks for å bli kvitt Hellas, vil skaden bli svært, svært stor, sier Stiglitz.Økonomiprofessoren, som også har en fortid som sjeføkonom i Verdensbanken, anklager vestlige land for dobbeltmoral når de anklager greske myndigheter for manglende vilje til å kreve inn skatter.– Vesten har selv skapt et rammeverk for global skatteunndragelse. Vi ser hvordan rike land forsøker å undergrave globale tiltak for å hindre skatteunndragelse. Går det an å finne et bedre bilde på hykleri, sier Stiglitz.