Tsipras tror på gjeldslettelser

Statsminister Alexis Tsipras tror fortsatt kreditorene vil gå med på lettelser i Hellas' enorme gjeldsbyrde.

Alexis Tsipras og Angela Merkel. (AP Photo/Michael Sohn)
Børs

Uten slike lettelser kan Hellas fortsatt bli tvunget ut av eurosamarbeidet, advarer Tsipras i et radiointervju med Sto Kokkino.– Det avgjørende er at det finnes en forpliktelse til gjeldslettelse som kan komme etter den første evalueringen av et nytt låneprogram, det vil si i november, sier Tsipras.Hellas og kreditorene i EU og IMF har startet forhandlingene om en ny, stor lånepakke på inntil 86 milliarder euro. Det er den tredje pakken grekerne trenger for å holde økonomien flytende.Om alt går etter planen og pakken kommer på plass før høsten, kommer gresk gjennomføring av pålagte reformer til å bli løpende vurdert. Først ved innfrielse av en rekke reformkrav har långiverne åpnet for visse gjeldslettelser.Hellas' enorme statsgjeld er et omstridt tema i eurosonen.Tyskland og andre land i nord og øst er ikke innstilt på rene gjeldskutt. I stedet er det åpnet for at grekerne på sikt skal kunne få lettelser gjennom lengre løpetid og betalingsutsettelser.Men kutt i gjelda er utelukket, har Tysklands mektige statsminister Angela Merkel gjentatt.– Det er ikke i overensstemmelse med valutaunionen, er mantraet fra Berlin.Samtidig har långiveren IMF slått fast at den greske gjeldsbyrden på rundt 170 prosent av brutto nasjonalprodukt ikke er bærekraftig, og at de andre eurolandene må vurdere langt større lettelser enn det de har diskutert til nå.

Nyheter
Børs