Utbyttestopp og kursras har rammet Fredriksen hardt

Bankene har presset olje- og oljeserviceselskapene til utbyttekutt og - stopp. John Fredriksen er hardest rammet og har gått glipp av milliarder.

John Fredriksen - Foto: Scanpix

Ved utgangen av første halvår 2015 hadde 79 av de 166 selskapene på Oslo Børs betalt utbytte. Det er 16 færre enn  i samme periode i fjor, skriver Finansavisen i dag.Over 43 prosent av selskapene som betalte dividende første halvår i 2014, har enten redusert eller skrudd utbyttekranen helt igjen.12 milliarder mindre til aksjonæreneKuttene er på 11,8 milliarder kroner, viser beregninger gjort av Finansavisen.Siden oljeprisen toppet ut på 115 dollar fatet på St. Hansaften i fjor, er oljeserviceindeksen på Oslo Børs mer enn halvert. Kuttene innenfor denne sektoren er ikke overraskende størst.- Det er viktig at selskapene og ledelsen selv tar ansvar, og det har de også måtte gjøre grunnet press fra bankene som har lånt dem penger, opplyser Møllerløkken til avisen.Netto er kuttene på 3,5 milliarder kroner, ettersom enkelte sektorer har opplevd sterk vekst det siste året, og økt utbyttene.Fredriksen kuttet mestAv de totalt 21 olje- og oljeserviceselskapene som betalte utbytte i første halvår 2014, har nå 76 prosent av selskapene redusert eller fjernet utbytteutbetalingene helt.På topp finner man John Fredriksen-dominerte Seadrill. Riggkjempen har kuttet utbyttet med 5,8 milliarder kroner, etter at de 26. november i fjor slapp nyheten om at den attraktive utbyttepolitikken skulle skrinlegges helt, ifølge Finansavisen.John Fredriksen eier 24,15 prosent av Seadrill gjennom investeringsselskapet Hemen Holding og har dermed alene «gått glipp av» utbytter fra Seadrill på tilsammen 1,4 milliarder kroner siden november i fjor.Seadrill rammet hardtMen det er ikke bare utbyttestoppen i Seadrill som har rammet Fredriksen hardt.Da utbyttekuttet ble kjent 26. november i fjor dundret aksjen umiddelbart ned som en stein, og endte dagen med et fall på 18,3 prosent. Den dagen alene ble verdien på riggkjempen barbert med nesten 13 milliarder kroner, og Fredriksen andel av det var 3,1 milliarder kroner.Men nedturen er mye verre enn det. Siden toppen på 289 kroner og en børsverdi på den 4. september 2013, har aksjen falt 72,6 prosent.Verdien på selskapet er blitt redusert med 103,5 milliarder kroner og John Fredriksens andel av verdifallet er på formidable 25 milliarder kroner.