Vil tilby Hellas syv milliarder euro i hastelån

EU-kommisjonen vil bruke et felles EU-fond til å gi Hellas syv milliarder euro i hastelån for å holde den greske økonomien flytende i juli.

Kommisjonen foreslår å bruke Unionens gamle krisefond EFSM til å betale grekerne syv milliarder euro i overgangslån med en løpetid på tre måneder, melder nyhetsbyråene Reuters og DPA.Det er over 62 milliarder kroner etter dagens kurs.Hellas trenger umiddelbare lån for å holde økonomien flytende mens landet prøver å sikre en ny langsiktig lånepakke på inntil 86 milliarder euro.Planen er at fondet skal få tilbake pengene tilbake i det øyeblikk pakken er på plass. Og pengene blir kun utbetalt om grekerne vedtar de første av en lang rekke reformer allerede onsdag, heter det i forslaget fra Kommisjonen.Men det er betydelig motstand i EU-landene utenfor eurosamarbeidet å ta i bruk et fellesfond. Britene har rast, og både Sverige og Danmark er skeptiske.– Eurogruppen må ta regningen selv, mener finansminister George Osborne, men det er uklart om han har støtte fra mange nok land til å få stoppet forslaget.Britene viser til at EU-landene i 201 ble enige om ikke å bruke fondet til å redde flere euroland.