Wall Street spent på Hellas - reformforslaget er sendt

New York-børsen tvilte seg frem til oppgang torsdag. Nå lurer alle på hva Hellas foreslår.

De amerikanske børsene steg forsiktig torsdag.Dow Jones avanserte 0,19 prosent til 17.548,62, Nasdaq 0,26 prosent til 4.922,40, mens den bredere S&P 500-indeksen la på seg 0,23 prosent til 2.051,31.«Fryktindeksen» CBOE (VIX) ble handlet rundt 19.Rundt tre aksjer steg for hver andre aksje som falt på NYSE, der handelen gikk knirkefritt etter gårsdagens tekniske feil som stanset handelen i over tre timer.827 millioner aksjer omsatt for i alt 3,4 milliarder dollar.På råvarebørsen i New York steg WTI-oljen 2,2 prosent til 52,78 dollar fatet, mens gullprisen falt 4,30 dollar til 1.159,20 dollar per unse.Lange amerikanske renter steg, og «10-åringen» endte på 2,31 prosent.Dollaren styrket seg noe mot euro, og EURUSD ble handlet under 1,10.- Vi venter og ser På den hjemlige makrofronten steg antall førstegangssøkere om ledighetstrygd (jobless claims) noe i forrige uke. 297.000 er det høyeste nivået siden februar.Men det er først og fremst Hellas og Kina som er i fokus, og forvalter Paul Nolte i Kingsview Asset Management mener ifølge CNBC at investorene er i en «vente og se»-modus i forhold til utviklingen i begge landene.- Jeg mener at to faktorer som har tynget markedet de siste dagene nå har snudd. Ikke bare fikk vi se et bra rally i Kina, men også moderat positive kommentarer fra europeiske ledere, sier David Schiegoleit, investeringsdirektør for The Private Client Reserve of U.S. Bank til kanalen.Han viser til den tyske finansministeren, Wolfgang Schäuble, som overfor Reuters torsdag vedgikk at Hellas, som en del av et nytt låneprogram, vil trenge noe restrukturering av gjelden for å gjøre økonomien levedyktig.- Forslaget er sendt Den greske TV-kanalen ERT melder ifølge internasjonale nyhetsbyråer nå i kveld at Hellas har sendt et nytt reformforslag til Jeroen Dijsselbloem, leder for den såkalte eurogruppen.Landet hadde fått frist til midnatt i dag, torsdag, med å legge frem et nytt forslag.Forslaget skal ha blitt sendt på e-post i 21.30-tiden. En bekreftelse har foreløpig ikke kommet fra Brussel, og innholdet i forslaget er ennå ikke kjent.Eurosonens finansministre skal etter planen møtes i helgen for samtaler, som ifølge Reuters må produsere et overbevisende utfall om Den europeiske sentralbanken (ECB) skal fortsette sin støtte.ECB-sjef Mario Draghi tviler på at en slik overbevisende løsning kommer på plass innen fristen søndag.En regjeringskilde opplyser til nyhetsbyrået at Athen fredag vil be om regjeringens velsignelse for å forhandle om en tekst med «prioriterte tiltak» som kan gi basis for en «penger for reformer»-avtale med kreditorene.Kina-smell i Apple Blant enkeltaksjer falt PepsiCo 1,1 prosent til 94,59 dollar etter å ha lagt frem kvartalstall.En annen tallfremlegger, Walgreens Boots Alliance, steg 4,2 prosent til 89,55 dollar etter sine tall.Apple tynget med å falle 2,0 prosent til 120,07 dollar.- Det jeg tror vi ser i Apple er Kina-bekymringer. Signalene er blandede. Jeg tror Apple klarer seg bra på lang sikt, men på kort sikt vil selskapet være under noe press, sier sjefstrateg Robert Pavlik i Boston Private Wealth til CNBC.Procter & Gamble falt 0,4 prosent til 80,66 dollar etter å ha akseptert et bud fra Coty på 12,5 milliarder dollar, eller 101,75 milliarder kroner, for 43 av selskapets merkevarer.Ifølge Marketwatch er det snakk om merker som Sassoon Professional, Hugo Boss, Dolce & Gabbana, Max Factor og Covergirl.Coty falt 4,7 prosent til 30,04 dollar.