Analytiker roper selg - aksjen straffes hardt

Fredag peker pilen ned på Oslo Børs.

Foto: Scanpix

Det har vært en rød fredag på Oslo Børs. Ved lunsjtider står hovedindeksen i 587,71 poeng, ned 0,82 prosent. Det er så langt omsatt aksjer for 1,1 milliarder kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av et Wall Street i villrede i går og stort sett stigende Asia-børser tidligere i dag.Signaler fra USA Federal Reserve valgte i går å holde den amerikanske styringsrenten uendret.Global strateg Shane Oliver i AMP Capital Investors i Sydney mener rentedommen vil gi støtte til markedene.- Og så er det en påminnelse om at Fed ikke vil gjøre noe dumt. Hvis du er overvekt i aksjer, vil du trolig si at «Fed ikke vil skade oss». Det er ganske mulig at dette utsettes mer og mer, over til neste år, sier han til Bloomberg.Nestsjef John Bredemus hos Allianz Investment Management tror ifølge CNBC at Feds uttalelser i går ikke fjernet mye usikkerhet.- Jeg tror aksjemarkedet ville ha likt det om Fed kom med en tillitserklæring til USAs økonomi. Jeg tror folk ble litt overrasket, og at aksjemarkedet er litt forvirret akkurat nå, sa han.Olje/Statoil Et fat Nordsjøolje omsettes for 49,32 dollar, opp 0,49 prosent.Reuters viser til uttalelser fra Kuwait, en nøkkelprodusent i OPEC, at oljemarkedet vil balansere seg selv, men at det vil ta tid. Dette indikerer støtte for strategien som går ut på å forsvare markedsandeler til tross for fallende priser.Kilder i OPEC ser ifølge nyhetsbyrået ut til å støtte dette synes ved ikke å se for seg en større oljeprisøkning enn fem dollar per år fremover - til 80 dollar i 2020, med en svakere produksjonsvekst i non-OPEC ute av stand til å absorbere dagens tilbudsoverskudd.Signalene fra OPEC overskygger forventningene om et løft i oljeprisen etter at Federal Reserve holdt styringsrenten uendret i USA.På Oslo Børs faller Statoil 0,32 prosent til 123,70 kroner.Les også: OPEC-signaler tynger oljeprisen - analytiker sjokkertNorwegianCarnegie nedgraderer Norwegian Air Shuttle-aksjen fra hold til salg, melder TDN Finans. Kursmålet settes til 320 kroner.Analytiker Preben Rasch-Olsen viser til at man venter en periode med høyere tilbudsvekst i form av økt antall tilgjengelige seter, og at denne vil stige mer enn trafikkveksten.Dette vil føre til et skarpere fall i yield enn markedet venter, tror analytikeren.Carnegie venter imidlertid at Norwegians kostnadsposisjon og suksess på langdistranse gir et solid grunnlag for ytterligere vekst, men det fryktes to tøffe år for hele industrien.Norwegian faller 4,87 prosent til 342 kroner.PGS Blant lyspunktene finner vi PGS, som stiger 3,07 prosent til 33,58 kroner. Upstream skriver ifølge TDN Finans fredag at myndighetene på Færøyene er i samtaler med seismikkselskaper om kjøp av nye data før en planlagt lisensrunde i 2017.Samtidig har direktør Jostein Ueland økt sin eksponering i PGS.Opera SoftwareDanske Markets oppgraderer sin anbefaling på Opera Software til hold fra tidligere salg. Det fremgår av en oppdatering fra meglerhuset fredag, ifølge TDN Finans.Aksjen stiger 2,77 prosent til 49,64 kroner. Eidesvik OffshoreEidesvik Offshore har signert en intensjonsavtale om salg av European Supporter til en ikke navngitt kjøper. Depositum er mottatt og overlevering vil skje i oktober 2015.Skipet er gjeldfritt.I 4. kvartal 2015 vil det bli bokført en salgsgevinst på omtrent 100 millioner kroner.Aksjen stiger 6,33 prosent til 12,60 kroner på et tynt volum.