- Det tilsvarer rundt 15 store lakser. Antakelig handlet det om en vareprøve, sier Sigmund Bjørgo til Dagens Næringsliv om eksporttallet. Bjørgo er norsk fiskeriutsending til Kina.Eksport av norsk laks til landet har fått lide kraftig etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010.Det året hadde Norge 90 prosent av markedet for fersk laks. Deretter falt det til under 30 prosent i løpet av to år. En ny oversikt fra kinesiske myndigheter viser at det har gått fra vondt til verre – på forsommeren stupte importen fra Norge til null.Situasjonen for norske eksportører tok en dramatisk vending før sommeren, ifølge Bjørgo.- I praksis er det ikke lenger mulig å eksportere laks til Kina. Det er en ekstremt frustrerende situasjon for aktørene. Konsekvensen er at vi har innstilt alle markedsaktiviteter i Kina, sier han til avisen.Norske eksportører har i flere år klaget over at kinesiske veterinærmyndigheter har skjerpet reglene ved innføring av laks fra Norge.- Fersk laks blir liggende i fire til fem uker på lager. Det fører til at ingen distributører bestiller fra Norge, sier Bjørgo. (©NTB)