Det svinger på børsen: Rentesmell og biotek til bunns

Dagens rentekutt har ikke gått upåaktet hen på Oslo Børs.

Bjerke_Rune.jpg

Oslo Børs har fått svingt seg litt torsdag.Hovedindeksen står i skrivende stund i 573,63, tilsvarende en nedgang på 0,32 prosent.Indeksen fikk seg et løft da Norges Bank overrasket med et rentekutt , noe som trigget en kraftig svekkelse av kronen. En rekke banker har fulgt opp med å kutte sine renter , og innskuddsrentene for mange nærmer seg nå null.Dermed kan det tenkes at flere går til aksjemarkedet i søken etter avkastning på pengene.I tillegg er det mange råvareselskaper på børsen, med inntjening i utenlandsk valuta og deler av kostnadene i norske kroner, som tjener godt på en svakere krone.Men usikkerheten er uansett stor, og etter å ha vært oppe i 578,77 er hovedindeksen altså nå lavere enn dagens utgangspunkt.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 1.513 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av børsfall i USA i går og blandede Asia-børser tidligere i dag.- USA undervurdertToneangivende Europa-børser ser rødt.Britiske FTSE 100 faller 0,2 prosent, tyske DAX 0,6 prosent, franske CAC 40 0,3 prosent og Milano-børsen 0,2 prosent.Bekymringene dreier seg stadig om den globale veksten og usikkerhet rundt USAs pengepolitikk.- En del investorer venter dessuten på nye støttetiltak fra kinesiske myndigheter,skrev Roger Berntsen i dagens morgenrapport fra Netfonds.Sjefen for Atlanta Federal Reserve, Dennis Lockhart, mener at markedene undervurderer styrken i amerikansk økonomi og overreagerer på kinesiske vekstutfordringer.- Markedene bør først se på karakteristikken i våre (medlemmene i Federal Open Market Committee, red. anm) uttalelser om økonomien som virkelig står på solid grunn og gjør det bra, sier Lockhart ifølge Reuters.- Kina bremser ned til det som fortsatt er en respektabel vekstrate. Den kommer ned sakte, men sikkert, men sjansen er god for at verden overreagerer. Markedene bør ta i mente at sannsynligheten for betydelige smitteeffekter for USA av utviklingen ellers i verden trolig er liten, fortsetter han.Oljeprisen snur oppOljeprisen har fått seg et oppsving etter gårsdagens kraftige fall, samt en overraskende lagerbygging for bensin i USA.Brent november-olje står i 48,15 dollar fatet, opp 0,8 prosent i dagens handel, men godt under nivåene ved stengetid i Oslo i går, da kontrakten ble omsatt for i overkant av 49,50 dollar fatet.WTI-oljen stiger 1,1 prosent til til 44,96 dollar fatet.- Det ser ut til at vi får en teknisk stabilisering på 48 dollar-nivået etter det kraftige nedsalget, sier sjef for råvareanalyse i SEB, Bjarne Schieldrop, til ReutersPå Oslo Børs stiger Statoil 0,2 prosent til 119,90 kroner, mens DNO trekker ned 2,0 prosent til 8,76 kroner.RentesmellEllers tynger finanstungvekterne Storebrand og DNB etter dagens rentekutt.Storebrand faller 5,5 prosent til 29 kroner, og det henger sammen med at livsforsikringsselskapet med de nye renteutsiktene får det enda tøffere med å innfri sine garanterte spareprodukter.DNB, som trekker ned 2,2 prosent til 109,10 kroner, merker kuttet med forventninger om at netto rente skal bli lavere. DNB er også blant mange banker som har varslet rentekutt torsdag.Ifølge Reuters har DNB hittil forsvart sin rentemarginer på en god måte, til tross for stadig fallende renter.Blant andre tapere merker vi oss REC Silicon på minus 3,1 prosent til 1,42 kroner, Yara på minus 2,4 prosent til 328,20 kroner og Seadrill med en nedgang på 2,2 prosent til 53,45 kroner.På den positive siden finner vi for eksempel RCCL på pluss 2,2 prosent til 790 kroner og Marine Harvest som stiger 2,0 prosent til 102,40 kroner.Biotek til bunnsRelativt sett topper Oslo Axess-noterte PCI Biotech taperlisten med et fall på 9,2 prosent til 5,45 kroner.Nærmest følger Reach Subsea på minus 8,2 prosent til 2,02 kroner, mens Awilco Drilling trekker ned 7,3 prosent til 37 kroner.Ytterligere to aksjer faller mer enn nevnte Storebrand.Det dreier seg om Bergen Group på minus 7,1 prosent til 65 re og Scana Industrier som faller 6,3 prosent til 75 øre.Høyt oppe på vinnerlisten finner vi Polarcus, som stiger 9,5 prosent til 23 øre.Western Bulk kommer nærmest med en oppgang på 7,3 prosent til 2,94 kroner.