Pilene pekte kraftig oppover på Oslo Børs fredag.Hovedindeksen endte til slutt på 579,94, opp 2,34 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 3,35 milliarder kroner.
EuropaUsikre på YellenOg det hun sa var at en renteøkning «en gang senere i år» trolig vil være passende.Yellen understreket dog at beslutningen vil avhenge av makrotallene, og at timingen på den første renteøkningen er mindre viktig enn at den skal skje gradvis i flere steg.Statoil-rallyUtøver Havila-opsjonOljeprisen oppBred oppgangSupply-revansj
Det er bred opptur i Europa fredag ettermiddag.DAX i Frankfurt stiger 2,68 prosent, mens FTSE 100 i London er opp 2,28 prosent. I Paris legger CAC 40 på seg 3,16 prosent.Fornyet tro på at det vil komme en renteheving i USA i år står i fokus.Utviklingen i dag skjedde i kjølvannet av børsfall i USA i går og stort sett røde børser i Asia.Investorene er usikre etter at den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen gikk på talerstolen på University of Massachusetts for å snakke om inflasjon og pengepolitikk.Kun en uke etter at sentralbanken overrasket markedet og satte fart i deflasjonsfrykten, var det ekstra fokus på hva Yellen hadde å si om nettopp inflasjonen.Statoil var blant aksjene som viste vei fredag. Aksjen steg 3,73 prosent til 122,40 kroner etter at DNB Markets har oppgradert aksjen til kjøp, samt hevet kursmålet.- Etter vårt syn ser det ut til at konsensusforventningene i denne forbindelse er for lavt. Vårt EBIT-estimat for kvartalet ligger 26 prosent over konsensus i markedet.- Videre ser vi potensial for at verdsettelsen vil kunne få drahjelp av en økt produksjonsguiding for 2015, skriver meglerhuset.Samtidig har selskapet senket det foreløpige estimatet for investeringskostnader i Johan Sverdrups første fase med ni milliarder kroner - til 114 milliarder kroner (i nominelle termer).Statoil har erklært andre opsjon for RRV-fartøyet «Havila Troll». Opsjonsperioden er ett år fra november 2015 til november 2016.Det opplyste selskapet i en melding fredag.Avtalen gir mulighet for ytterligere opsjon på 1 x 1 år og 1 x 2 år frem til slutten av november 2019, opplyses det.Havila Shipping endte til slutt flatt på 5,30 kroner.Oljeprisen løfter seg også fredag ettermiddag. Ved børsens stengetid er Brent-oljen opp 1,66 prosent til 48,97 dollar fatet.Oppmuntrende lagertall fra Kina trekker opp, men svake japanske konsumpriser virker motsatt vei, og gir ny næring til frykten for veksten i verdensøkonomien.HSBC bemerker i en analyse at investorer har fokusert for mye på Kinas svakere vekst, og advarer om at mange utviklede økonomier sliter.- Det viser seg at importen i utviklede markeder ikke har vært i nærheten av så sterk som relativt optimistiske etterspørselstall tydet på. (...) Utviklede markeder gir ikke akkurat full gass, så skyld ikke bare på Kina, skriver banken.I det hele tatt var fredagens oppgang på bred basis.OBX-aksjene steg bredt, og Yara førte an med en opptur på 4,24 prosent til 334 kroner.Marine Harvest steg i dag 4,10 prosent, Norsk Hydro var opp 2,83 prosent, mens Norwegian la på seg 3,10 prosent. Norwegian skal være nær en feeder-avtale med Ryanair fra andre deler av Europa til London Gatwick, ifølge Bloomberg.En slik formell avtale skal imidlertid ikke være nær forestående etter det TDN Finans erfarer. Ettersom Ryanair og Norwegian har mange flyvninger inn og ut av denne flyplassen, vil Ryanair-passasjerer i mange tilfeller fly videre med Norwegian. Dette skjer imidlertid uavhengig av formelle avtaler mellom de to selskapene.Salmar endte ellers opp 2,28 prosent til 134,50 kroner. Selskapet har uten tillatelse brukt det giftige stoffet formalin på laks ved flere av sine anlegg for å få bukt med lakselus, men det var ikke nok til å sende aksjen til tross for minus tidligere på dagen.Solstad Offshore gikk til bunns i går etter Swedbank-strateg Peter Hermanruds røde flagg til supplysektoren, men var i dag å finne høyt oppe i toppen av vinnerlisten etter en oppgang på 13,66 prosent til 25,80 kroner.Taperlisten toppes i andre enden av SeaBird Exploration, som i dag falt 25 prosent til 3 øre.EAM Solar var også blant aksjene som falt i dag, med en nedtur på 3,01 prosent til 29 kroner. Selskapet meldte fredag at det utsetter rapporteringen av tredjekvartalstallene i påvente av en rettsavgjørelse i Italia. Rapporten var planlagt publisert 30. oktober, og utsettes til 30. november.Selskapet vil kalle inn til et aksjonærmøte i oktober for å orientere om status.Ellers trakk Bergen Group, der datterselskapet Bergen Group Hanøytangen har begjørt oppbud, ned 3,08 prosent til 63 øre.