Rentekutt og lav oljepris svekker den norske kronen, som ikke har vært svakere mot den svenske siden 1992, skriver DN.
- Det er fremfor alt pengepolitikken til Norges Bank og nedgangen vi har sett i oljeprisen som forklarer mye av kronesvingningen. Det vi ser nå speiler også markedsforventninger om en ytterligere rente­senkning, sier SEBs valutastrateg Erica Blomgren til avisen.- Den norske kronen har handlet under paritet mot den svenske kronen siden i går. Det er drevet av det myke budskapet fra Norges Bank, og ikke minst utsikter for ytterligere rentesenkninger. Det gjør at kronen svekker seg mot samtlige valutaer. Jeg tror ikke vi vil se noen gjenhenting av kronen så lenge oljeprisen forblir lav, sier Blomgren til DN.
Kronen har ikke vært svakere mot den svenske siden 1992, og har også svekket seg ytterligere mot valutaer som pund og euro etter at Norges Bank kuttet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent torsdag.Den svenske kronen kommer samtidig til å holde seg sterk ifølge valutastrategen.- Den svenske kronen støttes av sterk svensk økonomi, og at den svenske kronen er undervurdert. Det eneste som holder tilbake den svenske kronen er pengepolitikken fra riksbanken, sier hun til avisen.