Lakselus og oljepris gir utslag på børsen

Stigende oljepris drar Oslo Børs i pluss mandag.

Ved børsstart ble ikke indekser oppdatert, og nyhetene måtte distribueres via andre kanaler. Mandag formiddag er distribusjon av indekser og nyheter fra Oslo Børs igjen oppe og går som vanlig.Hovedindeksen er opp 0,42prosent til 586,8 poeng, idet omsetningen av verdipapirer nærmer seg 800 millioner kroner.Blant de ti mest omsatte aksjene er det kun DNB, Seadrill og Norwegian som faller moderat.Olje Da handelen startet på Oslo Børs var prisen på brentolje opp 1,6 prosent til 48,25 dollar. Lettoljen i New York var opp 2 prosent til 45,93 dollar. Mandag ved lunstider er brentoljen opp 1,45 prosent til 48,16 dollar fatet, mens lettoljen stiger 1,51 prosent til 45,70 dollar fatet. Bakgrunnen er en rapport fra analyseselskapet Wood Mackenzie som slår fast at nye olje- og gassutbyggingsprosjekter for opptil 1.500 milliarder dollar vil være ulønnsomme ved en oljepris på 50 dollar pr fat.Statoil stiger 1,73 prosent til 123,30 kroner. Statoil-sjef Eldar Sætre er på  Arbeiderpartiets Industrikonferanse og sier ifølge TDN Finans at han ikke er ferdig med å kutte . Samtidig skal Statoil alene investere rundt 50 milliarder kroner årlig de neste årene. Aksjen jekkes også opp fra nøytral til kjøp av Swedbanks analytikere, som mener Statoil kan forsvare et kursmål på 140 kroner.MakroI makrobildet fortsetter usikkerheten etter torsdagens rentebeslutning i Den amerikanske sentralbanken, og det ventes fremdeles at renten vil bli satt opp før året er omme. Fallet på børsene i New York fredag har påvirket handelen på børsene i Asia mandag. De fleste børsene faller, med unntak av i Shanghai.Lakselus Flere lakseselskaper i Midt-Norge er rammet av en alvorlig lusesituasjon . Av de børsnoterte selskapene har blant annet Lerøy, Salmar og Marine Harvest oppdrettsanlegg i området.Siden august er gjennomført forsert slakting av flere oppdrettslokaliteter i Nord-Trøndelag og på Nordmøre på grunn av for høye lusenivåer.- Situasjonen med lakselus i Nord-Trønderlag er alvorlig for de aktørene som har blitt rammet, skriver DNB Markets i en fersk oppdatering mandag.Salmar faller 2,61 prosent til 130,5 kroner. Lerøy er ned 1,67 prosent til 295 kroner. Marine Harvest er opp 0,2 prosent til 1,1,10 kroner.Kontrakt Solstad Offshore har inngått en kontrakt med Chevron North Sea for leie av PSV «Normand Flipper» for en fast periode på 15 måneder. I tillegg har Chevron opsjon til å forlenge kontrakten med ytterligere 3 x 6 måneder. I tillegg har Solstad Offshore ASA inngått avtaler for AHTS «Nor Spring» og CSV «Normand Baltic». Disse kontraktene har en samlet varighet på 210 dager pluss opsjoner. Aksjen stiger 6,80 prosent til 26,70 kroner. Hydro vil beholde aluminiumverk i Norge Norsk Hydro har som mål å opprettholde de fem aluminiumverkene de har i Norge, sier konserndirektør for primærmetall Hilde Merete Aasheim i Norsk Hydro på Arbeiderpartiets industrikonferanse mandag.Selskapet som også feirer 100 års-jubileum idag er opp 0,1 prosent til 28,66 kroner. Flyr opp tross oljepris Sas trosser økende opljepris og er opp 1,30 prosent til 15,60 kroner. Selskapet ble i dag det første flyselskapet i Europa til å ta i bruk det nye Airbus A330-300. Konkurrenten Norwegian faller 0,49 prosent til 342,80 kroner. Oppgraderinger Swedbank oppgraderer Aker Solutions fra reduser til nøytral. Kursmålet nedjusteres samtidig med to kroner til 32 kroner. Aksjen faller 0,29 prosent til 30,90 kroner. Oppkjøp Cxense kjøper deler av Ramp Holding. Kjøpet omfatter Ramp media virksomheten i Ramp Holding, med en omsetning på 5 millioner dollar. Oppgjøret er i form av 4,5 millioner dollar i cash, tilsvarende knapt 37 millioner kroner, og aksjer i Cxense for 5,5 millioner dollar, tilsvarende knapt 45 millioner kroner.I tillegg vil Ramp Holding få aksjer i Cxense etter 12 og 24 månede avhengig av resultatet i den kjøpte virksomheten.Cxense er uendret på 95 kroner, og kun 150 aksjer er omsatt. Egne aksjer Nordic Semiconductor har kjøpt 50.000 egne aksjer for totalt 1,88 millioner kroner. Etter dette har selskapet 470.000 egne aksjer. NOD-aksjen stiger 2,31 prosent til 38,51 kroner.Stiftelsen Veidekkeansattes aksjekjøp brukte 1,4 millioner kroner på å kjøpe 15.000 aksjer i Veidekke . Etter dette har Stiftelsen 257.203 aksjer i Veidekke. Aksjekursen stiger 0,53 prosent til 94,25 kroner.Multiconsult kjøpte 628 egne aksjer til en snittkurs på 94,8943 kroner den 3. september. Totalt kjøpte selskapet dermed aksjer for 59.593 kroner. Etter dette har selskapet 42.450 egne aksjer. Aksjen er uendret på 97 kroner.