Lusetrussel senket lakseaksjer

Flere lakseaksjer falt tungt som følge av den alvorlige lusesituasjonen i Midt-Norge.

Hovedindeksen på Oslo Børs fulgt oljeprisen og de europeiske børsene opp 0,48 prosent til 587,12 poeng mandag. Omsetningen av verdipapirer endte på 2,4 milliarder kroner.Olje Da handelen startet på Oslo Børs var prisen på brentolje opp 1,6 prosent til 48,25 dollar. Til samme tid var den amerikanske lettoljen opp 2 prosent til 45,93 dollar. Da børsen stengte var brentoljen opp 1,85 prosent til 48,35 dollar fatet, mens lettoljen var opp 2,64 prosent til 46,21 dollar fatet.Bakgrunnen for oljeprisoppgangen var en rapport fra analyseselskapet Wood Mackenzie som slår fast at nye olje- og gassutbyggingsprosjekter for opptil 1.500 milliarder dollar vil være ulønnsomme ved en oljepris på 50 dollar pr fat, samt at riggtellingene viser at antallet rigger i USA kuttes for tredje uke på rad.Statoil steg 0,58 prosent til 121,90 kroner.På Arbeiderpartiets Industrikonferanse sa Statoil-sjef Eldar Sætre at han ikke er ferdig med å kutte . Samtidig skal Statoil alene investere rundt 50 milliarder kroner årlig de neste årene. Han ventet også stigende oljepriser.- Jeg tror at oljeprisen, etter hvert, kommer til å øke noe fra dagens nivå. Til hvilket nivå og hva slags svingninger vi vil ha rundt oljeprisen er veldig usikkert. Vi kan leve med dagens oljepris, sa Statoil-sjef Eldar Sætre til TDN Finans.Aksjen ble også jekket opp fra nøytral til kjøp av Swedbanks analytikere, som mener Statoil kan forsvare et kursmål på 140 kroner.Lakselus Flere lakseselskaper i Midt-Norge er rammet av en alvorlig lusesituasjon. Av de børsnoterte selskapene har blant annet Lerøy, Salmar og Marine Harvest oppdrettsanlegg i området.LES OGSÅ: Analytikere ser høyere kostnader for lakseselskapene Siden august er det gjennomført forsert slakting av flere oppdrettslokaliteter i Nord-Trøndelag og på Nordmøre på grunn av for høye lusenivåer.- Situasjonen med lakselus i Nord-Trønderlag er alvorlig for de aktørene som har blitt rammet, skrev DNB Markets i en fersk oppdatering mandag.Salmar falt 2,24 prosent til 131 kroner. Lerøy falt 1,33 prosent til 296 kroner. Marine Harvest steg 0,79 prosent til 101,70 kroner.Kontrakt Solstad Offshore har inngått en kontrakt med Chevron North Sea for leie av PSV «Normand Flipper» for en fast periode på 15 måneder. I tillegg har Chevron opsjon til å forlenge kontrakten med ytterligere 3 x 6 måneder.I tillegg har Solstad Offshore ASA inngått avtaler for AHTS «Nor Spring» og CSV «Normand Baltic». Disse kontraktene har en samlet varighet på 210 dager pluss opsjoner.Aksjen steg 7,60 prosent til 26,90 kroner.Hydro vil beholde aluminiumverk i Norge Norsk Hydro har som mål å opprettholde de fem aluminiumverkene de har i Norge, sa konserndirektør for primærmetall Hilde Merete Aasheim i Norsk Hydro på Arbeiderpartiets industrikonferanse mandag. Aksjen endte ned 1,40 prosent til 28,23 kroner.Oppgraderinger Swedbank oppgraderte Aker Solutions fra reduser til nøytral . Kursmålet ble samtidig nedjustert med to kroner, til 32 kroner. Aksjen endte opp 0,06 prosent til 31,01 kroner.Dialog Semiconductor har inngått avtale om kjøp av Atmel Corporation for 4,6 milliarder dollar, noe som tilsvarer en premie på 43 prosent over Atmels sluttkurs fredag. Etter oppkjøpet oppdaterte Fondsfinans kjøpsanbefalingen på Nordic Semiconductors og satte kursmål på 55 kroner. NOD-aksjene steg 4,33 prosent til 39,27 kroner.Hyret gjeldsrådgiver Norske Skog skal ha hyret investeringsbanken Houlihan Lokey for å foreta en gjennomgang av selskapets gjeldsstruktur. Aksjen falt 5,33 prosent til 2,13 kroner.Terminering Petrobras har terminert Siem Carrier-kontrakten, ettersom Petrobras ikke får driftslisens på skipet. Det vil ikke bli betalt termineringsgebyr. Siem Offshore-aksjene endte ned 0,56 prosent til 1,77 kroner.Oppsigelser Det Akastor-eide oljeserviceselskapet MHWirth kan måtte kvitte seg med mellom 500 og 800 ansatte globalt. Dette opplyste Aker-sjef Øyvind Eriksen på APs Industrikonferanse mandag, ifølge NTB og NRK.Selskapet har allerede vært gjennom en kuttrunde i år, da 100 fast ansatte og 200 konsulenter måtte gå.Akastor falt 0,44 prosent til 11,35 kroner, mens Aker endte ned 0,33 prosent til 149 kroner.Økte Silisiumpriser Silisiumprisene i spotmarkedet steg i snitt 1,91 prosent på ukesbasis til 15,87 dollar per kilo. REC Silicon endte opp fire prosent til 1,55 kroner.Oppkjøp Cxense kjøper deler av Ramp Holding. Kjøpet omfatter Ramp media virksomheten i Ramp Holding, med en omsetning på 5 millioner dollar.Oppgjøret er i form av 4,5 millioner dollar i cash, tilsvarende knapt 37 millioner kroner, og aksjer i Cxense for 5,5 millioner dollar, tilsvarende knapt 45 millioner kroner.I tillegg vil Ramp Holding få aksjer i Cxense etter 12 og 24 månede avhengig av resultatet i den kjøpte virksomheten.Cxense falt 1,32 prosent til 93,75 kroner.