Mange tusen investormilliarder ut av olje og kull

En klimakampanje som skal få investorer til å droppe fossile brensler, begynner å få vind i seilene. Investorer som plasserer over 20.000 milliarder kroner har allerede forpliktet seg.

Kullgruve - Foto: AP

I fjor ledet den amerikanske Rockefeller-familien an da den trakk seg ut av fossile brensler.Tirsdagens kunngjøring om at over 400 institusjoner og 2.000 personer som til sammen er verdt 2.600 milliarder dollar – drøyt 21.000 milliarder kroner etter dagens kurs – har forpliktet seg til å følge etter, innebærer at investeringsflukten er blitt femti ganger så høy på ett år.Noen av de viktigste investorene som er med på laget er universitetssystemet i California og vårt eget pensjonsfond, også kjent som oljefondet eller Statens pensjonsfond utland. Sistnevnte vekker internasjonal oppmerksomhet, ettersom Norges rikdom – i likhet med Rockefeller-familiens – i stor grad er tuftet på olje. 21.000 milliarder kroner er for øvrig rundt tre ganger så mye som verdien av hele det norske oljefondet.FNs klimasjef sier forpliktelsene til å trekke seg ut av slike investeringer er et positivt signal foran de kommende klimaforhandlingene i Paris.– Storstilt investering i ren, effektiv energi er et av de klareste valgene den menneskelige utviklingen har stått overfor, sier Christiana Figueres. (©NTB)