Oljeprisen faller videre - rødt på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs falt i dag 1,39 prosent før den sluttet på 584,33 poeng. Det ble omsatt aksjer for 4,6 milliarder kroner. I løpet av den siste måneden har hovedindeksen falt 4,61 prosent mens Oslo Børs er opp 1,44 prosent hittil i år.Utviklingen skjer i kjølvannet av et Wall Street i villrede i torsdag og stort sett stigende Asia-børser fredag formiddag.Signaler fra USA Federal Reserve valgte torsdag å holde den amerikanske styringsrenten uendret. Global strateg Shane Oliver i AMP Capital Investors i Sydney mener rentedommen vil gi støtte til markedene.- Og så er det en påminnelse om at Fed ikke vil gjøre noe dumt. Hvis du er overvekt i aksjer, vil du trolig si at «Fed ikke vil skade oss». Det er ganske mulig at dette utsettes mer og mer, over til neste år, sier han til Bloomberg.Nestsjef John Bredemus hos Allianz Investment Management tror ifølge CNBC at Feds uttalelser i går ikke fjernet mye usikkerhet.- Jeg tror aksjemarkedet ville ha likt det om Fed kom med en tillitserklæring til USAs økonomi. Jeg tror folk ble litt overrasket, og at aksjemarkedet er litt forvirret akkurat nå, sa han.Olje/Statoil Et fat Nordsjøolje omsettes for 48,21 dollar, ned 1,77 prosent.Reuters viser til uttalelser fra Kuwait, en nøkkelprodusent i OPEC, at oljemarkedet vil balansere seg selv, men at det vil ta tid. Dette indikerer støtte for strategien som går ut på å forsvare markedsandeler til tross for fallende priser.Kilder i OPEC ser ifølge nyhetsbyrået ut til å støtte dette synes ved ikke å se for seg en større oljeprisøkning enn fem dollar per år fremover - til 80 dollar i 2020, med en svakere produksjonsvekst i non-OPEC ute av stand til å absorbere dagens tilbudsoverskudd.På Oslo Børs falt Statoil 2,34 prosent til 121,20 kroner.NorwegianCarnegie nedgraderer Norwegian fra hold til salg, melder TDN Finans. Kursmålet settes til 320 kroner.Analytiker Preben Rasch-Olsen viser til at man venter en periode med høyere tilbudsvekst i form av økt antall tilgjengelige seter, og at denne vil stige mer enn trafikkveksten.Dette vil føre til et skarpere fall i yield enn markedet venter, tror analytikeren.Carnegie venter imidlertid at Norwegians kostnadsposisjon og suksess på langdistranse gir et solid grunnlag for ytterligere vekst, men det fryktes to tøffe år for hele industrien.Norwegian falt 4,17 prosent til 344,50 kroner.PGS PGS la på seg 0,43 prosent før aksjen sluttet på 32,72 kroner. Upstream skriver ifølge TDN Finans fredag at myndighetene på Færøyene er i samtaler med seismikkselskaper om kjøp av nye data før en planlagt lisensrunde i 2017.Samtidig har direktør Jostein Ueland økt sin eksponering i PGS.Aker SolutionsStatoil meldte fredag at de har tildelt FMC Kongsberg Subsea en kontrakt for undervannsutstyr til Johan Sverdrup-prosjektet på 1,3 milliarder kroner.- Alle subsea-spillerne var med å by på den. Det er kjent, og det er klart det er hard konkurranse om sånne jobber nå, sier analytiker Haakon Amundsen i ABG Sundal Collier til Reuters.Han mener det var mest sannsynlig at FMC eller Aker Solutions skulle få kontrakten.Fredag sluttet Aker Solutions på 30,99 kroner etter en nedgang på 3,82 prosent.Opera SoftwareDanske Markets oppgraderer sin anbefaling på Opera Software til hold fra tidligere salg. Ifølge TDN Finans fremgår det av en oppdatering fra meglerhuset fredag.Aksjen klatret 3,21 prosent til 49,85 kroner.Eidesvik OffshoreEidesvik Offshore har signert en intensjonsavtale om salg av European Supporter til en ikke navngitt kjøper. Depositum er mottatt og overlevering vil skje i oktober 2015.Skipet er gjeldfritt.I 4. kvartal 2015 vil det bli bokført en salgsgevinst på omtrent 100 millioner kroner.Aksjen endte på 13 kroner etter en oppgang på 9,70 prosent.