Oslo Børs faller fra start - Norwegian tynger

Hovedindeksen på Oslo Børs blir med oljeprisen nedover fredag morgen (oppdatert 09:35).

Oslo Børs faller som ventet i tidlig handel fredag.Hovedindeksen står i skrivende stund i 589,49, etter en nedgang på 0,5 prosent.Indeksen er dermed ned 3,9 prosent siste måned, og opp 2,2 prosent hittil i år.Utviklingen skjer i kjølvannet av et Wall Street i villrede i går og stort sett stigende Asia-børser tidligere i dag.I villrede etter Fed Federal Reserve valgte i går å holde den amerikanske styringsrenten uendret.Global strateg Shane Oliver i AMP Capital Investors i Sydney mener rentedommen vil gi støtte til markedene.- Og så er det en påminnelse om at Fed ikke vil gjøre noe dumt. Hvis du er overvekt i aksjer, vil du trolig si at «Fed ikke vil skade oss». Det er ganske mulig at dette utsettes mer og mer, over til neste år, sier han til Bloomberg.Nestsjef John Bredemus hos Allianz Investment Management tror ifølge CNBC at Feds uttalelser i går ikke fjernet mye usikkerhet. - Jeg tror aksjemarkedet ville ha likt det om Fed kom med en tillitserklæring til USAs økonomi. Jeg tror folk ble litt overrasket, og at aksjemarkedet er litt forvirret akkurat nå, sa han.OPEC tynger oljeprisen Oljeprisen trekker nedover fredag morgen.Brent november-olje faller 0,4 prosent til 48,87 dollar fatet, mens den ved stengetid i Oslo i går sto i rundt 49,30 dollar. WTI-oljen trekker ned 0,8 prosent til 46,54 dollar fatet, mot rundt 47,20 dollar ved stengetid torsdag.Reuters viser til uttalelser fra Kuwait, en nøkkelprodusent i OPEC, at oljemarkedet vil balansere seg selv, men at det vil ta tid. Dette indikerer støtte for strategien som går ut på å forsvare markedsandeler til tross for fallende priser.Kilder i OPEC ser ifølge nyhetsbyrået ut til å støtte dette synes ved ikke å se for seg en større oljeprisøkning enn fem dollar per år fremover - til 80 dollar i 2020, med en svakere produksjonsvekst i non-OPEC ute av stand til å absorbere dagens tilbudsoverskudd.Signalene fra OPEC overskygger forventningene om et løft i oljeprisen etter at Federal Reserve holdt styringsrenten uendret i USA.På Oslo Børs faller Statoil 0,5 prosent til 123,50 kroner.Les også: OPEC-signaler tynger oljeprisen - analytiker sjokkert Norwegian tynger De fleste OBX-aksjene ser rødt.Norwegian faller 2,1 prosent til 352 kroner på høyest volum så langt, mens Seadrill går tilbake 2,3 prosent til 59,55 kroner etter å ha vist relativt friske takter i går.Yara, DNO, REC Silicon, RCCL, Hydro, Subsea 7 og Aker Solutions faller 1-2 prosent.Blant lyspunktene finner vi PGS, som stiger 1,8 prosent til 33,08 kroner. Upstream skriver ifølge TDN Finans fredag at myndighetene på Færøyene er i samtaler med seismikkselskaper om kjøp av nye data før en planlagt lisensrunde i 2017.Samtidig har direktør Jostein Ueland økt sin eksponering i PGS.Vi tar også med at Frontline stiger 2,2 prosent til 23,78 kroner, mens Opera klatrer 0,5 prosent til 48,54 kroner.Seismikk til bunns Taperlisten toppes av Polarcus, som faller 8,0 prosent til 23 øre. Dagens melding om Afrika-avtale gir altså ingen drahjelp til kursen.Nærmest følger North Energy, etter en nedgang på 7,8 prosent til 1,06 kroner.En annen skadeskutt seismikkaksje, Dolphin Group, faller 2,9 prosent til 34 øre.AF Gruppen går tilbake 2,8 prosent til 106 kroner. Etter stengetid i går ble det kjent at Pål Egil Rønn overlater sjefsstolen til Morten Grongstad fra 15. oktober.I andre enden finner vi det Ålesund-baserte Hofseth Biocare, som revansjerer gårsdagens fall og stiger 9,1 prosent til 3,60 kroner - mest av alle.Oslo Axess-noterte Nordic Mining følger nærmest, med en oppgang på 6,0 prosent til 71 øre.Bionor Pharma og Vardia Insurance Group faller 4-5 prosent.