Oslo ikke lenger dyrest

Fallet i kronekursen og en sterkere sveitsisk franc medfører at Zürich og Genève er blitt langt dyrere enn Norges hovedstad.

Det går frem av UBS’ årlige levekostnadsrapport. Den sveitsiske bankens ranking er basert på dollarprisen av 122 varer og tjenester som en typisk europeisk trepersonsfamilie forbruker i løpet av en måned. Husleie er imidlertid ikke inkludert i levekostnadsestimatene, skriver Finansavisen.Billige klærNormalfamilien i Zürich bruker, ifølge UBS, 3.632 dollar i måneden, mens tallet for Oslo er rundt 500 dollar lavere.Når det gjelder klær, er Norges hovedstad imidlertid billigere enn byer som Beijing og Istanbul.Den typiske Oslo-familien betaler ifølge Finansavisen mindre enn halvparten så mye for klær som tilsvarende i New York City. Hvitevarer er noe ganske annet; her er de norske prisene 23 prosent høyere enn i den amerikanske gigantbyen. Dessuten koster restauranter, hoteller og generelle tjenester mer i Oslo.Skyhøy husleieNår også husleie inkluderes i UBS-indeksen, ryker New York City fra tredje til første plass, mens Oslo forblir nummer fire - en hårsbredd over London.UBS mener man må betale 1,940 dollar - 15.700 kroner - for å bo i en normal leilighet i Norges hovedstad. Tilsvarende i New York City er nesten nøyaktig dobbelt så mye, skriver Finansavisen.De billigste store byene, når husleie tas med i beregningen, er Bucuresti, Sofia og Kiev. Her er de samlede levekostnadene rundt 40 prosent lavere enn dem i Oslo.Tjener mye merTidligere SV-leder Kristin Halvorsen påpekte ofte at nordmenn tjener mer enn de fleste av verdens innbyggere, når noen nevnte det høye kostnadsnivået her i landet. Også UBS har sett på forholdet mellom utgifter og betalingsevne.Når det gjelder typiske lønninger, er Oslo imidlertid helt nede på en åttendeplass - etter blant annet København og Sydney, skriver Finansavisen.Dette bidrar til å senke Norges største by til en 23. plass på listen over kjøpekraft. Luxemburg, ­Zürich og Genève ligger på toppen, mens Kiev, Nairobi og Jakarta er på bunnen.