Robot kan erstatte borefolk

En ny vidunderrobot skal fjerne folk fra boredekket og øke effektiviteten.

Statoils riggteknologisjef Geir Tungesvik sier til DN at det er på høy tid at riggbransjen blir mer automatisert, skriver DN.På sikt ønsker han at robotene fra Robotic Drilling Systems, som onsdag ble tatt i bruk på testriggen Ullrigg, skal knyttes sammen med informasjonen som kommer opp fra brønnen under boring, og at robotene umiddelbart reagerer på denne informasjonen via lynrask dataprosessering, skriver avisen.I dag utnyttes ikke brønninformasjonen raskt nok, ifølge Tungesvik. Han mener roboter også bør redusere nedetiden på riggene. Ifølge Tungesvik har Statoil en nedetid på 16 prosent på sine rigger, mot et bransjesnitt på 24 prosent.– Hvilken annen bransje kan leve med så mye nedetid, spør Tungesvik, ifølge DN.