Tøffe rentesmeller på børsen - Solstad Offshore til bunns

Dagens rentekutt gikk ikke upåaktet hen på Oslo Børs. Det samme gjelder Peter Hermanruds krav om massakre.

Odd Arild Grefstad - Foto: Finansavisen

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 566,67 torsdag, etter en nedgang på 1,52 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 3.917 millioner kroner.Indeksen fikk seg et løft da Norges Bank overrasket med et rentekutt , noe som trigget en kraftig svekkelse av kronen. En rekke banker har fulgt opp med å kutte sine renter.Svake utsikter for realøkonomien fikk Norges Bank også til å kutte kraftig i rentebanen, noe som signaliserer ytterligere rentekutt.Rentekuttet og børsutviklingen ble naturligvis tema for dagens Økonominyheter med Trygve Hegnar på HegnarTV, inklusve innslag med investeringsdirektør Robert Næss i Nordea og Kapital-redaktør Vibeke Holth.Se sendingen i opptak her.Wall Street ser rødt Mange råvareselskaper på børsen, med inntjening i utenlandsk valuta og deler av kostnadene i norske kroner, tjener godt på en svakere krone, men denne effekten var ikke veldig synlig på børsen i dag.Wall Street åpner markant ned , til tross for oppmuntrende jobb- og boligtall .Toneangivende Europa-børser så også rødt.Britiske FTSE 100 falt 1,2 prosent, franske CAC 40 1,9 prosent, mens Milano-børsen endte ned 2,3 prosent.Bilgigantene Volkswagen og BMW tynger Frankfurt-børsen, og tyske DAX falt 1,9 prosent.Venter spent på YellenBekymringene dreier seg stadig om den globale veksten og usikkerhet rundt USAs pengepolitikk.- En del investorer venter dessuten på nye støttetiltak fra kinesiske myndigheter,skrev Roger Berntsen i dagens morgenrapport fra Netfonds.Sjefen for Atlanta Federal Reserve, Dennis Lockhart, mener at markedene undervurderer styrken i amerikansk økonomi og overreagerer på kinesiske vekstutfordringer.- Markedene bør først se på karakteristikken i våre (medlemmene i Federal Open Market Committee, red. anm) uttalelser om økonomien som virkelig står på solid grunn og gjør det bra, sier Lockhart ifølge Reuters.- Kina bremser ned til det som fortsatt er en respektabel vekstrate. Den kommer ned sakte, men sikkert, men sjansen er god for at verden overreagerer. Markedene bør ta i mente at sannsynligheten for betydelige smitteeffekter for USA av utviklingen ellers i verden trolig er liten, fortsetter han.Forventninger til sentralbanksjef Janet Yellens tale torsdag trekker spesielt ned. Kun en uke etter at Fed overrasket markedet og satte fart i deflasjonsfrykten, er det ekstra fokus på evt. kommentarer Yellen har om inflasjonen.Oljeprisen snur oppOljeprisen har fått seg et oppsving etter gårsdagens kraftige fall, samt en overraskende lagerbygging for bensin i USA.Brent november-olje står i 48,15 dollar fatet, opp 0,8 prosent i dagens handel, men godt under nivåene ved stengetid i Oslo i går, da kontrakten ble omsatt for i overkant av 49,50 dollar fatet.WTI-oljen stiger 0,9 prosent til til 44,89 dollar fatet.- Det ser ut til at vi får en teknisk stabilisering på 48 dollar-nivået etter det kraftige nedsalget, sier sjef for råvareanalyse i SEB, Bjarne Schieldrop, til ReutersPå Oslo Børs falt Statoil 1,4 prosent til 118 kroner, mens DNO trakk ned 2,0 prosent til 8,76 kroner.Tøffe rentesmellerEllers tynget finanstungvekterne Storebrand og DNB etter dagens rentekutt.Storebrand falt 7,8 prosent til 28,31 kroner, og det henger sammen med at livsforsikringsselskapet med de nye renteutsiktene får det enda tøffere med å innfri sine garanterte spareprodukter.DNB, som trakk ned 4,9 prosent til 106,10 kroner på dagens høyeste volum, merker kuttet med forventninger om at rentenettoen skal bli lavere. DNB var også blant mange banker som varslet rentekutt torsdag.Ifølge Reuters har DNB hittil forsvart sine rentemarginer på en god måte, til tross for stadig fallende renter.Blant andre tapere merker vi oss REC Silicon på minus 5,5 prosent til 1,38 kroner, Yara på minus 4,8 prosent til 320,40 kroner og Seadrill med en nedgang på 4,4 prosent til 52,25 kroner.Onsdagens Maersk Drilling-kontrakt for en jackup-rigg over tre år til 100.000 dollar dagen, som er rundt en tredjedel av nivået fra toppen for et par år siden, bekrefter ifølge nyhetsbyrået at markedet er under stort press.På den positive siden finner vi for eksempel RCCL på pluss 0,4 prosent til 776 kroner, mens lakseduoen Marine Harvest og Lerøy Seafood begge steg 2,0 prosent - til hhv. 102,40 kroner og 303 kroner.Til bunns med rødt flaggRelativt sett topper supplyrederiet Solstad Offshore taperlisten med en nedgang på 14,3 prosent til 22,70 kroner.Aksjestrateg Peter Hermanrud i Swedbank advarer ifølge Finansavisen om at markedet ikke tror på verdiene i supply.- Verdiene i balansene er overvurderte, og det er åpenbart røde flagg når det gjelder nedskrivningsbehov, sa Hermanrud på et seminar i regi av Norske Finansanalytikeres Forening i går.Hermanrud mener supplyrederienes egenkapital bør skrives ned med mellom 77 og 90 prosent.Et annet supplyrederi, Ålesund-baserte Farstad Shipping, falt på sin side 5,6 prosent til 15,20 kroner.Andre tapere - og noen vinnereNærmest fulgte en annen oljeserviceaksje, Dolphin Group, på minus 9,7 prosent til 28 øre. Reach Subsea falt dessuten 8,2 prosent til 2,02 kroner, mens Awilco Drilling trakk ned 7,3 prosent til 37 kroner.Birdstep og Hexagon Composites gikk tilbake hhv. 8,8 prosent til 52 øre og 8,0 prosent til 14,90 kroner.I toppen av vinnerlisten finner vi fire mindre selskaper med tosifret oppgang.Oslo Axess-noterte Badger Explorer topper etter å ha steget 19,5 prosent til 2,39 kroner.Nærmest fulgte Wilson på pluss 16,7 prosent til 11,90 kroner, Zoncolan på pluss 15,0 prosent til 46 øre, mens en annen Oslo Axess-aksje,Serendex Pharmaceuticals, klatret 11,7 prosent til 9,00 kroner.