Tokyo-børsen ned, resten av Asia opp

- Er du overvekt i aksjer, vil du trolig si at «Fed ikke vil skade oss», sier strateg.

AP Photo

Tokyo-børsen faller kraftig fredag etter at Federal Reserve holdt styringsrenten uendret i USA.Nikkei faller 1,5 prosent til 18.150,11, mens den bredere Topix-indeksen står i minus 1,7 prosent til 1.467,14.- Wall Street i villrede Federal Reserve-sjef Janet Yellen valgte altså å holde styringsrenten uendret på denne ukens rentemøte, og det ble dermed ikke noe av den første renteøkningen på ni år - slik rundt halve analytikerstanden trodde på forhånd.Sentralbanken skrev i sin begrunnelse at uroen i verdensøkonomien og finansmarkedene «i noen grad» kan begrense økonomisk aktivitet fremover, i tillegg til å presse en fortsatt lav inflasjon videre ned.- Jeg tror aksjemarkedet ville ha likt det om Fed kom med en tillitserklæring til USAs økonomi. Jeg tror folk ble litt overrasket, og at aksjemarkedet er litt forvirret akkurat nå.- Jeg tror ikke dagens uttalelser fjernet mye usikkerhet. Mye av usikkerheten tror jeg går på om USAs økonomi kan fortsette veksten, gitt svakheten i verdensøkonomien, sier nestsjef John Bredemus hos Allianz Investment Management til CNBC.- Frykter sterk dollarRentebanen ble senket, men Fed forventer rett nok en styringsrente på 0,4 prosent i 2015, noe som åpner for en renteøkning før året er omme.- Yellen viste stadig til den sterke dollaren og uroen internasjonalt - det var hovedsaken. De har trolig notert seg litt mer av hva som skjer utenfor USA, i Kina og fremvoksende markeder, enn noen kanskje hadde ventet seg, sier direktør Mark Lister hos Craigs Investment Partners i Wellington til Bloomberg.Global strateg Shane Oliver i AMP Capital Investors i Sydney mener rentedommen i USA vil gi støtte til markedene.- Og så er det en påminnelse om at Fed ikke vil gjøre noe dumt. Hvis du er overvekt i aksjer, vil du trolig si at «Fed ikke vil skade oss». Det er ganske mulig at dette utsettes mer og mer, over til neste år, sier han til nyhetsbyrået. Her er hele Federal Reserve-meldingen og prognosene.Resten av Asia stiger Ellers i Asia viste tall fra Kina ifølge Bloomberg tidligere i dag at prisene på nye boliger steg i 35 av de 70 største kinesiske byene i august, sammenlignet med måneden før.25 byer noterte seg for prisfall, mens prisene var uendret i de øvrige ti byene.I juli steg prisene på nye boliger i 31 av byene, mens de falt i 29 byer.I Shanghai trekker Shanghai Composite-indeksen opp 0,3 prosent, mens large cap-indeksen CSI 300 legger på seg 0,5 prosent.Hang Seng i Hong Kong avanserer også 0,5 prosent.Asia- og Stillehavsregionen for øvrig kan også vise til oppgang.I Sør-Korea er Kospi 200-indeksen opp 0,8 prosent, mens Straits Times i Singapore klatrer 0,4 prosent.I Australia stiger Sydney-børsen 0,6 prosent.Asia-oversikten her.