Asiatiske børser er på defensiven fredag.Investorene er usikre etter at den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen gikk på talerstolen på University of Massachusetts for å snakke om inflasjon og pengepolitikk.Kun en uke etter at sentralbanken overrasket markedet og satte fart i deflasjonsfrykten, var det ekstra fokus på hva Yellen hadde å si om nettopp inflasjonen.
Dette sa YellenOg det hun sa var at en renteøkning «en gang senere i år» trolig vil være passende.Yellen understreket dog at beslutningen vil avhenge av makrotallene, og at timingen på den første renteøkningen er mindre viktig enn at den skal skje gradvis i flere steg.Nikkei opp, resten ned Asia-oversikten her.- Japan må gjøre mer
Federal Reserve-sjefen begynte ikke å snakke før etter stengetid, men stemningen på Wall Street var likevel nervøs torsdag.Dollaren har reagert på talen med å styrke seg mot en kurv av valutaer. EURUSD står nå i 1,1168, mot rundt 1,1230 da Yellen gikk på.- Vårt syn om en renteøkning i desember har ikke endret seg. Vi anerkjenner at Kina-uroen og den sterke dollaren gjør investorene forsiktige, men makrotallene fortsetter å peke mot en bred innhenting i amerikansk økonomi.- Uten noen store tallslipp og hendelser, kan Feds pengepolitiske utsikter bli nøkkeldriveren for markedene i dag, skriver analytiker Cynthia Jane Kalasopatan i Singapores Mizuho Bank ifølge CNBC i et notat.Hang Seng i Hong Kong faller 0,2 prosent, mens Shanghai Composite-indeksen trekker ned 1,6 prosent.Ellers i Asia- og Stillehavsregionen går Kospi-indeksen i Sør-Korea og Sydney-børsen begge tilbake rundt 0,2 prosent.Tokyo-børsen er det store, positive unntaket.Nikkei endte til slutt opp 1,8 prosent til 17.780,51, mens den bredere Topix-indeksen steg 1,9 prosent til 1.453,81.Vendingen i Japan kom etter et møte mellom sentralbanksjef Haruhiko Kuroda og statsminister Shinzo Abe. Abe sa ifølge CNBC tidlig fredag at han har satt seg tre nye mål for «Abenomics», og sikter mot en 20 prosent økning i BNP i det som av noen kalles «Abenomics 2.0». De tre nye målene er altså sterk økonomisk vekst, økning av fødselsratene, samt tiltak for å styrke helsetilbudet for eldre.- Myndighetene er bekymret for at de mister momentum, og prøver å gjenopprette tilliten på mellomlang sikt, til tross for hvordan økonomien utvikler seg på kort sikt, sier global sjefstrateg for G10 valuta i Citibank, Steven Englander, til kanalen.Og makrotall sluppet fredag viser at konsumprisene i august falt for første gang siden april 2013, nærmere bestemt med 0,1 prosent fra juli. - Tallene antyder at sentralbanken kanskje må gjøre mer, skriver IGs Singapore-baserte strateg Bernard Aw i et notat fredag.