Volkswagen stuper over 20 prosent etter avsløring om juks

Krakk: Bilprodusenten Volkswagens aksjer faller over 20 prosent på børsen i Frankfurt mandag.

VW-sjef Martin Winterkorn. Foto: AP

Kursfallet kommer etter at amerikanske miljømyndigheter beskyldte bilkjempen for å manipulere utslippsdata.Det amerikanske miljødirektoratet EPA sier det har funnet avansert programvare i bilene som er laget for å pynte på utslippsdataene. Ifølge direktoratet risikerer Volkswagen bøter på opptil 18 milliarder dollar (rundt 145 milliarder kroner) for å ha forledet myndighetene.Volkswagen innrømmer at programvaren er installert i bilene, og konsernets direktør Martin Winterkorn sier det er satt i gang en ekstern gransking av saken.– Jeg er personlig svært lei meg for at vi har brutt våre kunders tillit, sier han.Programmet skal ha fungert slik at det kun ble aktivert når en bil ble testet for hvor mye forurensning som slippes ut av eksosrøret, ifølge EPA. Miljødirektoratet mener selskapets biler derfor kan ha forurenset 40 ganger mer enn det tillatte nivået. (©NTB)Aksjen er ned 29 prosent så langt i år og 26,2 prosent det siste året.