Winterkorn går av i VW

Toppsjefen i Volkswagen går av som følge av skandalen i selskapet.

Volkswagens Martin Winterkorn har ifølge CNBC trukket seg fra stillingen som toppsjef i selskapet som følge av utslippsskandalen i USA.Avsløringen om at bilgiganten har jukset med tall om miljøutslipp fra dieselbiler har vokst til en stor skandale.Europas største bilprodusent risikerer bøter på opptil 18 milliarder dollar (148 milliarder norske kroner) i USA, i tillegg til søksmål fra kjøpere, ifølge Reuters.VilledetAmerikanske myndigheter, som har målt utslippsmengdene, anklager bilprodusenten for å ha villedet dem i over ett år, ifølge NTB.Volkswagen ble allerede i 2014 advart av amerikanske myndigheter etter at tester viste at utslipp fra deres biler overskred de tillatte grensene i delstaten California samt føderale grenser. Bilprodusenten forklarte dette med «ulike tekniske problemer» og «uventede» forhold.Men før helgen uttalte USAs miljøvernmyndigheter at Volkswagen har installert programvare som kniper igjen utslippene når kjøretøyene testes.EtterforskningAvsløringene har ført til at amerikanske myndigheter innleder etterforskning av både Volkswagen og andre bilprodusenter.Også tyske og sørkoreanske myndigheter har bestemt seg for å undersøke Volkswagens dieselbiler.EU sier i en uttalelse tirsdag at det er for «prematurt» med en umiddelbar etterforskning i saken.