Aksjer rett opp og rett ned på flat Oslo Børs

Børsen har åpnet dagen nervøst, mens enkeltaksjer går kraftig på nyheter. (Oppdatert 10.00)

Oslo Børs har åpnet temmelig flatt tirsdag. Etter få minutters handel steg hovedindeksen 0,05 prosent til 601,59, men utviklingen har vært nervøs i åpningsminuttene. Etter en time er hovedindeksen ned 0,17 prosent til 600,26.«De amerikanske børsene steg nye 1,8 % i går, dermed ligger alt til rette for en positiv start på de europeiske børsene i dag. Aksjene på Wall Street er for øvrig opp hele 5,6 % de siste 5 dagene, noe som tyder på at stemningen blant investorene er i ferd med å snu til det positive. Oljeprisen er også klart opp de siste dagene pga. økt etterspørsel fra blant annet Kina. I tillegg er aktiviteten i tankfrakt betydelig økt de siste ukene, og nå oppnår de største tankskipene dagrater på hele 100.000 dollar. Økt aktivitet innen oljefrakt er en god indikator på verdensøkonomien generelt. Utvalgte hendelser i dag; Makro - Tyskland: Ifo index, USA: International Trade. Selskap - Norwegian: Trafikktall for september», skriver analysesjef Roger Berntsen i dagens morgenrapport fra Netfonds.Oljeprisen Tirsdag morgen omsettes Brent-oljen for 49,21 dollar fatet, ned 0,08 prosent, mens WTI-oljen faller 0,22 prosent til 46,16 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 49,19 dollar ved børsslutt mandag.Statoil faller 0,68 prosent til 131,70 kroner.Standard & Poor's gjentar Statoils kredittrating på AA-/A-1+, men nedgraderer utsiktene til negative fra stabile etter å ha kuttet sine oljeprisestimater.Gjentagelsen av kredittvurderingen reflekterer byråets antagelse om at selskapet, i lys av redusert oljepris som ventes å vare til minst 2017, vil fatte ulike tiltak for å begrense økningen i netto gjeld.Norwegian God vekst på langrutene påvirker trafikktallene i positiv retning, fremgår det av en melding fra Norwegian tirsdag morgen.2.435.240 passasjerer fløy med Norwegian i september. Det var en økning på 9 prosent, tilsvarende 205.411 passjerer, sammenlignet med samme måned i fjor.De siste 12 månedene har Norwegian da flydd 25.272.708 passasjerer, tilsvarende en økning på 1 prosent.Den totale trafikkveksten (RPK) økte med 11 prosent, mens kapasiteten (ASK) økte med 3 prosent denne måneden.Yielden (inntekt pr. flydde sete kilometer) var på 45 øre, opp 5 prosent fra 43 øre fra samme måned i fjor, mens RASK (inntekt pr tilgjengelig setekilometer) var på 40 øre, opp 14 prosent fra 35 øre i fjor.Fyllingsgraden på 88,2 prosent er en økning på 6,8 prosentpoeng fra samme måned i fjor.Aksjen faller 0,14 prosent til 356,50 kroner.Telenor Telenor-sjef Sigve Brekke har puttet Vimpelcom-verdier for 20 milliarder kroner på salgslisten.- En lettelse å bestemme hva man skal bruke kreftene sine på, sier han til DN.Etter 17 år som Vimpelcom-aksjonær vil Telenor nå selge seg helt ut av det omstridte selskapet.- Vi tror at vi skal klare å skape mere verdier ved å fokusere på de 13 markedene vi har operasjonell kontroll i. Og det er her vi ønsker å bruke både lederskap og finansiell kapasitet, sier Brekke til DN.Telenor stiger 0,62 prosent til 161,70 kroner.Napatech Napatechs kvartalsvise salgsoppdatering viser at selskapet har solgt for 9,1 millioner dollar i 3. kvartal 2015, opp fra 7,7 millioner dollar i 3. kvartal 2014.I 2. kvartal 2015 hadde selskapet et salg på 6,6 millioner dollar.Aksjen er opp 5,77 prosent til 22 kroner.Nordic Mining Styret i Nordic Mining fattet mandag vedtak om fortrinnsrettsemisjon, heter det i en fersk børsmelding.Selskapet vil i den forbindelse utstede inntil 77.000.000 nye aksjer til tegningskurs 0,45 kroner pr ny aksje.«Provenyet fra fortrinnsrettsemisjonen vil blant annet bli benyttet til verdiøkende prosjektaktiviteter og generelle selskapsformål», heter det.Det vil bli utstedt omsettelige tegningsretter som vil bli notert på Oslo Axess. Én aksje i Selskapet gir 0,2495909 tegningsrett.Nordic Mining faller 24,66 prosent til 0,55 kroner, og er dermed største taper så langt.EMGSElectromagnetic Geoservices (EMGS) hadde en flåteutnyttelse på 63 prosent i tredje kvartal 2015, mot 69 prosent i samme kvartal året før. Selskapets multiklientomsetning i tredje kvartal ble rundt syv millioner dollar.Selskapet allokerte 16 prosent (31) til kontraktarbeid og 48 prosent (38) til multiklientprogram.Aksjen stiger 1,54 prosent til 0,66 kroner.DolphinDolphin Group har ifølge en fersk melding blitt tildelt en kontrakt for 3D datainnsamling og prosessering av en ikke oppgitt klient. Arbeidet har en varighet på 2-3 måneder og vil starte i fjerde kvartal 2015.Like før børsens stengetid mandag informerte Dolphin om en markert nedgang i kostnadsbasen og økt likviditet. Nyheten sendte aksjen opp 76 prosent til 0,44 kroner i går.Aksjen var like etter åpning opp nye 11,36 prosent til 0,49 kroner, mens oppgangen etter en time er på 2,27 prosent til 0,45 kroner.