Børsen fosser videre - er opp 6,2 prosent på noen dager

Investorene på Oslo Børs opplever den ny dag i plussens tegn.

børs, bors, megler

Oslo Børs åpnet forsiktig, men steg i løpet av fomiddagen. Klokken 13:10 er hovedindeksen opp 0,7 prosent til 605,76.Oppturen kommer i kjølvannet av en ny oppgang i USA, hvor børsene har steget over fem prosent de siste fem dagene. Her hjemme har ukeavkastningen kommet opp i 6,2 prosent, mens oppgangen så langt i år er på 5,2 prosent. Det betyr også at det «bare» er 10 prosent opp til all time high-noteringen på 666,68, satt 16. april.OljeprisenØkt etterspørsel fra blant annet Kina har satt fart på oljeprisen. Tirsdag omsettes Brent-oljen for 49,49 dollar fatet, opp 0,5 prosent.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 49,19 dollar ved børsslutt mandag.Statoil Statoil stiger 0,6 prosent til 133,40 kroner.Standard & Poor's gjentar Statoils kredittrating på AA-/A-1+, men nedgraderer utsiktene til negative fra stabile etter å ha kuttet sine oljeprisestimater.Gjentagelsen av kredittvurderingen reflekterer byråets antagelse om at selskapet, i lys av redusert oljepris som ventes å vare til minst 2017, vil fatte ulike tiltak for å begrense økningen i netto gjeld.Norwegian God vekst på langrutene påvirker trafikktallene i positiv retning, fremgår det av en melding fra Norwegian tirsdag morgen.2.435.240 passasjerer fløy med Norwegian i september. Det var en økning på 9 prosent, tilsvarende 205.411 passjerer, sammenlignet med samme måned i fjor.De siste 12 månedene har Norwegian da flydd 25.272.708 passasjerer, tilsvarende en økning på 1 prosent.Den totale trafikkveksten (RPK) økte med 11 prosent, mens kapasiteten (ASK) økte med 3 prosent denne måneden.Yielden (inntekt pr. flydde sete kilometer) var på 45 øre, opp 5 prosent fra 43 øre fra samme måned i fjor, mens RASK (inntekt pr tilgjengelig setekilometer) var på 40 øre, opp 14 prosent fra 35 øre i fjor.Fyllingsgraden på 88,2 prosent er en økning på 6,8 prosentpoeng fra samme måned i fjor.- Totalt sett ser det veldig bra ut og tallene er også litt bedre enn ventet, oppsummerer analytiker Ivar Lemmechen Gjul i Fondsfinans til Reuters.Aksjen faller 0,1 prosent til 356,70 kroner.Telenor Telenor-sjef Sigve Brekke har puttet Vimpelcom-verdier for 20 milliarder kroner på salgslisten.- En lettelse å bestemme hva man skal bruke kreftene sine på, sier han til DN.Etter 17 år som Vimpelcom-aksjonær vil Telenor nå selge seg helt ut av det omstridte selskapet.- Vi tror at vi skal klare å skape mere verdier ved å fokusere på de 13 markedene vi har operasjonell kontroll i. Og det er her vi ønsker å bruke både lederskap og finansiell kapasitet, sier Brekke til DN.Telenor stiger 2,1 prosent til 164,10 kroner.Napatech Napatechs kvartalsvise salgsoppdatering viser at selskapet har solgt for 9,1 millioner dollar i 3. kvartal 2015, opp fra 7,7 millioner dollar i 3. kvartal 2014.I 2. kvartal 2015 hadde selskapet et salg på 6,6 millioner dollar.Aksjen er opp 5,8 prosent til 22 kroner.Nordic Mining Styret i Nordic Mining fattet mandag vedtak om fortrinnsrettsemisjon, heter det i en børsmelding.Selskapet vil i den forbindelse utstede inntil 77.000.000 nye aksjer til tegningskurs 0,45 kroner pr ny aksje.«Provenyet fra fortrinnsrettsemisjonen vil blant annet bli benyttet til verdiøkende prosjektaktiviteter og generelle selskapsformål», heter det.Det vil bli utstedt omsettelige tegningsretter som vil bli notert på Oslo Axess. Én aksje i Selskapet gir 0,2495909 tegningsrett.Nordic Mining stuper 26 prosent til 0,54 kroner.EMGSElectromagnetic Geoservices (EMGS) hadde en flåteutnyttelse på 63 prosent i tredje kvartal 2015, mot 69 prosent i samme kvartal året før. Selskapets multiklientomsetning i tredje kvartal ble rundt syv millioner dollar.Selskapet allokerte 16 prosent (31) til kontraktarbeid og 48 prosent (38) til multiklientprogram.Aksjen faller 1,5 prosent til 0,64 kroner.PGSDNB Markets står fast ved sin salgsanbefaling på PGS med et kursmål på 25 kroner pr aksje. Tirsdag omsettes aksjen for 32,56 kroner, opp 2,2 prosent.I likhet med et positivt marked for øvrig steg aksjen mandag etter at selskapet la frem en oppdatering av flåteutnyttelsen for Q3.«Noe høyere multiklientaktivitet enn ventet vil kunne medføre at konsensusforventningene til Q3 EBITDA løftes 4-7 prosent fra nivået på 122 millioner dollar i forkant av oppdateringen. I en litt lengre horisont er vi imidlertid ikke like positive», skriver meglerhuset