Børsrally!

Oslo Børs stiger kraftig fra start. John Fredriksen er blant investorene som kan glede seg. (Oppdatert 09:30)

Oslo Børs stiger som ventet kraftig fra start mandag. Hovedindeksen var helt oppe i 594,73 de første minuttene, noe som tilsvarte en oppgang på 2,3 prosent. Klokken 09:30 er oppturen på 2,1 prosent til 593,62. Børsen er dermed opp rundt tre prosent i 2015.Omsetningen har kommet opp i nærmere en halv milliard kroner.Netfonds Banks analysesjef Roger Berntsen trodde Oslo Børs skulle åpne opp 2,36 prosent:«De amerikanske børsene snudde fra minus 1,5 prosent til pluss 1,3 prosent fredag kveld, i det som er den størst snuoperasjonen på Wall Street på mange år. De store bevegelsene kom i kjølvannet av skuffende jobbtall (Non-farm payrolls). De svake tallene har gjort at svært få nå tror på rentehevningen i USA i år. Dette vil hjelpe Oslo Børs betydelig i dag. Utvalgte hendelser i dag; US PMI Service index, US ISM Service index», skriver Berntsen.OljeprisenPrisen på Brent-olje er opp 0,5 prosent til 48,36 dollar fatet, mens prisen var 47,11 dollar fatet da Oslo Børs stengte fredagStatoil Statoil, som steg over fem prosent på New York-børsen fredag, er opp 2,9 prosent til 130,10 kroner.Statoil vil suspendere Songa Offshores flyterigg «Songa Trym» etter arbeidet med brønnen Tarvos i Nordsjøen er ferdig i november 2015, skriver TDN Finans.Songa Offshore er opp 1,0 prosent til 1,05 kroner etter å ha falt i åpningshandelen.Telenor selger Vimpelcom Telenor er i fokus. Selskapet planlegger å selge sine aksjer i VimpelCom Ltd, hvor de i dag sitter på en eierandel på 33 prosent, opplyses det i en melding.Telegiganten har investert 15 milliarder kroner i VimpelCom, og har mottatt 20 milliarder i utbytte. Markedsverdien av Telenors eierandeler i selskapet er i dag på rundt 20 milliarder kroner.Telenor tas inn i DNB Markets' ukeportefølje. Telenor stiger 1,2 prosent til 157,10 kroner.Ser Subsea 7-fall Jefferies har ifølge Bloomberg tatt opp dekning på Subsea 7 med en «underperform»-anbefaling.Kursmålet er på 54 kroner pr aksje, som er rundt 17 prosent lavere enn fredagens sluttkurs på 64,80kroner.Subsea 7 kjøpte fredag tilbake ti millioner dollar i nominell verdi av et konvertibelt obligasjonslån på 700 millioner dollar.Subsea 7 er opp 1,9 prosent til 66 kroner.Gjensidige oppgraderes DNB Markets har oppgradert Gjensidige Forsikring-aksjen fra hold til kjøp, melder Bloomberg ifølge TDN Finans.Aksjen løftes 3,8 prosent til 118,10 kroner.Bonanza innen tank Stortankratene passerte 100.000 dollar fredag. Sist det skjedde var i 2008, skriver Dagens Næringsliv.Clarksons Platous analyseavdeling i Oslo oppgir til avisen en snittsinntjening for de største tankskipene på 85.600 dollar i forrige uke. Akkumulert hittil i år har 300.000-tonnerne oppnådd en dagrate på 54.700 dollar, noe som er 126 prosent mer enn på samme tid ifjor.John Fredriksens tankrederi Frontline stiger 5,5 prosent til 25,10 kroner.Fredriksen kan for øvrig glede seg over at bulkrederiet Golden Ocean og riggselskapet Seadrill er opp 3,7 og 4,3 prosent.PGS-oppdatering Petroleum Geo-Services (PGS) flåte hadde en flåteutnyttelse på 35 prosent innen kontraktsseismikk i 3. kvartal 2015, opplyses det i en melding.Det er ned fra 62 prosent i samme periode året før.PGS er opp 2,7 prosent til 31,86 kroner.Og fra Polarcus Polarcus Limiteds seismikkflåte hadde i 3. kvartal en flåteutnyttelse på 66 prosent innen kontraktseismikk, opplyses det i en melding.27 prosent var på multiklientseismikk,  7 prosent av kapasiteten var i transitt, null prosent på verft, og null prosent «standby».Aksjen stiger 4,6 prosent til 23 øre.