Et par av USAs rikeste personer og famlier rammes voldsomt av Wal-Mart-aksjens stup onrsdag.Walton Enterprises LLC, holdingselskapet til Walton-famiien som grunnla selskapet, sitter på 1,42 milliarder aksjer, noe som tilsvarer 44,2 prosent av selskapet. På én dag har verdien på aksjene ifølge Marketwatch.com stupt med 9,12 milliarder dollar, noe som tilsvarer 73 milliarder kroner!Verdien på Berkshires Wal-Mart-aksjer har stupt med 389 millioner dollar siden i går, tilsvarende 3,1 milliarder kroner.
ligger Jim Walton på 9. plass med 33,7 milliarder dollar, mens Buffett er nummer to med 62 milliarder dollar.Børsverdien på Wal-Mart hadde i går falt med nøyaktig 100 milliarder dollar siden all-time high på 90,97 dollar den 13. januar i år.På topp var børsverdien 294 milliarder dollar, tilsvarende 2.281 mrd kroner til den dagens valutakurs. Børsverdien var i går kveld 194 milliarder dollar, tilsvarende 1.561 milliarder kroner. Verdifallet fra toppen i norske kroner er dermed på 720 milliarder.Investorlegenden Warren Buffett har tapt hele 11,6 milliarder dollar så langt i år på sin investering i selskapet.En av verdens aller største investorer, det norske oljefondet, kan derimot puste lettet ut etter at de trakk seg ut av Wal-Mart så langt tilbake som i 2006 etter anbefaling fra Etikkrådet.Den amerikanske detaljistkjeden Wal-Mart kom med skuffende spådommer på onsdagens investordag.Ifølge Bloomberg forventer selskapet at inntjeningen vil falle med hele 6 til 12 prosent i regnskapsåret 2017 som avsluttes i januar det året. Konsensus blant analytikere på forhånd var en vekst på fire prosent, ifølge data innhentet av Bloomberg.Aksjen sank 10 prosent, det meste på 15 år, etter de negative spådommene. Selskapet har satset hardt de siste årene for å øke veksten og gjenvinne lønnsomheten.Forbedret handleopplevelse, bedre nettside, kraftig satsing på nettbasert matvarehandel, og åpning av flere småbutikker er grep som har blitt tatt – uten at investorene har fått økt appetitten på den amerikanske giganten av den grunn. Selv ikke et vedtak om et massivt tilbakekjøpsprogram av egne aksjer har hjulpet nevneverdig.Aksjen sluttet i går på 60,03 dollar. Den er ned 1 prosent i førhandelen i dag til 59,45 dollar.