Børsene stiger over store deler av Asia- og Stillehavsregionen fredag. Tokyo-børsen viser vei, og endte dagen med en oppgang for Nikkei på 1,64 prosent til 18.438,67, mens den bredere Topix-indeksen la på seg 2,28 prosent til 1.515,13. Metallprodusenter og gruveselskaper utmerket seg positivt. Samtidig har Bank of Japan kjøpt 10-40-årige obligasjoner for 380 milliarder yen (3,2 milliarder dollar) som en del av sitt kjøpsprogram. Ellers i regionen trekker Hang Seng i Hong Kong opp 1,4 prosent, Kospi-indeksen i Sør-Korea 0,7 prosent, mens Mumbai-børsen avanserer 1,1 prosent.I Shanghai stiger Shanghai Composite-indeksen 1,1 prosent, mens large cap-indeksen CSI 300 klatrer 1,2 prosent.
.- Referatet fra det siste rentemøtet i Fed ble sluppet i går kveld. I referatet fremkom det signaler på at den kommende renteoppgangen i USA er lengre unna enn markedet tidligere har trodd. Dette er naturlig nok gode nyheter for aksjemarkedene. Oljeprisen er i tillegg opp over 3 % fra i går ettermiddag. Når det er sagt, Alcoa, verdens største aluminiumsprodusent leverte svake kvartalstall i går, noe som vil kunne prege Norsk Hydro i dag. Onsdag morgen omsettes Brent-oljen for 53,86 dollar fatet, opp 1,53 prosent, mens WTI-oljen stiger 1,84 prosent til 50,34 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 51,95 dollar ved børsslutt torsdag.De amerikanske børsene noterte seg for pen oppgang torsdag. Dow Jones steg 0,82 prosent til 17.050,75, Nasdaq 0,41 prosent til 4.810,79, mens den bredere S&P 500-indeksen la på seg 0,88 prosent til 2.013.43.Rundt fire aksjer steg for hver aksje som falt på NYSE, der 605 millioner aksjer hadde blitt omsatt for nesten tre milliarder dollar i ettermiddagshandelen. «Fryktindeksen» VIX (CBOE) ble handlet under 18.Blant enkeltaksjer var Apple den tyngste Dow-komponenten etter et fall på 1,2 prosent til 109,50 dollar, mens Caterpillar steg mest med sin oppgang på 2,1 prosent til 71,84 dollar. Oljeaksjene fikk et løft, og ExxonMobil og Chevron steg hhv. 1,1 prosent til 80,03 dollar og 2,0 prosent til 89,91 dollar.Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 614,66 torsdag, etter en nedgang på 1,34 prosent. Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.370 millioner kroner. Hovedindeksen er dermed opp 6,0 prosent den siste måneden, og 6,8 prosent hittil i år.Statoil endte ned 3,3 prosent til 140 kroner, etter at Société Générale har vært ute og spådd nedtur for aksjen. Ellers i olje falt Det norske 1,3 prosent til 55,15 kroner etter en produksjonsoppdatering, mens DNO trakk ned 3,6 prosent til 10,39 kroner.Dagens lyspunkt var først og fremst Kværner, som steg 9,9 prosent til 5,18 kroner etter å ha landet kontrakt for levering av stålunderstellet til prosessplattformen på Johan Sverdrup-feltet.Prisindeks for førstegangsomsetning innenlands, septemberVareprisindeks for industrinæringene, septemberRegnskap for ikke-finansielle aksjeselskaper, 2014, foreløpige tallProdusentprisindeks for olje og gass, industri, bergverk og kraftforsyning (PPI), septemberHarmonisert konsumprisindeks, septemberKonsumprisindeksen (KPI), septemberFrankrike (08:45): Industriproduksjon, augustItalia (10:00): Industriproduksjon, augustStorbritannia (10:30): Handelsbalanse, augustUSA (14:30): Importpriser, septemberUSA (16:00): Engroslagre, augustEllers merker vi oss at resultatsesongen så smått er i gang. I går kveld sparket Alcoa i gang sesongen på Wall Street.Her hjemme legger Tryg Forsikring A/S i dag frem sin rapport for 3. kvartal, mens Tussa Kraft kommer med tall for 2. tertial.Yara-aksjonærer bør få med seg at det amerikanske landbruksdepartementet (USDA) legger frem sin månedlige WASDE-rapport (World Agricultural Supply and Demand Estimates).Kilder: Oslo Børs, SSB, TDN Finans