Dette vil påvirke Oslo Børs

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs tirsdag.

Roger Berntsen. Foto: Finansavisen

De amerikanske markedene steg i går bredt. Den gode stemningen smitter over på Asia tirsdag. I Tokyo stiger Nikkei 225 med 1,21 prosent, det samme gjør den bredere Topix-indeksen. Hang Seng i Hong Kong er opp 0,12 prosent, sør-koreanske Kospi stiger 0,59 prosent, og i Taiwan er Taiex opp 0,65 prosent.Australske S&P/ASX 200 er opp 0,50 prosent. Landets sentralbank besluttet på morgenkvisten norsk tid å holde styringsrenten uendret på 2,00 prosent. Det var som ventet, og analytikerne har stadig større tro på at det vil komme et kutt på 25 basispunkter i desember.Les hele Asia-kommentaren her.Netfonds venter at Oslo Børs åpner opp 0,21 prosent tirsdag.- De amerikanske børsene steg nye 1,8 % i går, dermed ligger alt til rette for en positiv start på de europeiske børsene i dag. Aksjene på Wall Street er for øvrig opp hele 5,6 % de siste 5 dagene, noe som tyder på at stemningen blant investorene er i ferd med å snu til det positive. Oljeprisen er også klart opp de siste dagene pga. økt etterspørsel fra blant annet Kina. I tillegg er aktiviteten i tankfrakt betydelig økt de siste ukene, og nå oppnår de største tankskipene dagrater på hele 100.000 dollar. Økt aktivitet innen oljefrakt er en god indikator på verdensøkonomien generelt. Utvalgte hendelser i dag; Makro - Tyskland: Ifo index, USA: International Trade. Selskap - Norwegian: Trafikktall for september. Oljeprisen Tirsdag morgen omsettes Brent-oljen for 49,41 dollar fatet, opp 0,32 prosent, mens WTI-oljen stiger 0,26 prosent til 46,38 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 49,19 dollar ved børsslutt mandag.USA Etter fredagens svake jobbtall var det mange investorer som etter hvert konkluderte med at det ikke kommer renteheving i USA i år likevel. Dermed var det duket for førjulsrally og børsene smalt opp fredag.Børsene i New York fortsatte opp mandag og S&P 500 steg for 5. dag på rad. Det har ikke skjedd tidligere i 2015, ifølge Marketwatch.Dow Jones steg 1,85 prosent, tilsvarende 304 poeng, og sluttet på 16.776,43. S&P 500 steg 1,83 prosent og endte på 1.987,05 mens Nasdaq steg 1,56 prosent til 4.781,26.Les hele USA-kommentaren her.Oslo Børs Hovedindeksen på Oslo Børs klatret i dag hele 3,41 prosent før den sluttet på 601,30 poeng. Det ble omsatt aksjer for 4,03 milliarder kroner. I løpet av den siste måneden har hovedindeksen lagt på seg 3,28 prosent mens Oslo Børs er opp 4,39 prosent siden nyttår.Store selskaper som Marine Harvest, Hydro, DNB og RCL la på seg henholdsvis 3,57 prosent, 4,91 prosent, 3,04 prosent og 5,31 prosent. Telenor planlegger å selge sine aksjer i VimpelCom Ltd, hvor de i dag sitter på en eierandel på 33 prosent, opplyses det i en melding. Aksjen, som også anbefales av DNB Markets denne uken, la på seg 3,48 prosent før den sluttet på 160,70 kroner.Les hele børskommentaren her.Dette skjer i dag:Resultat pr. 2. kv.:NorturaAnnet:Norwegian Air Shuttle: Trafikktall september, kl. 08:00Selvaag Bolig: Ekstraordinær generalforsamling, selskapets lokaler, kl. 10:00USA: DOE månedlig STEO-rapportUSA: API ukentlige oljelagertall, kl. 22:30Utenlandske:PepsiCoKilder: Oslo Børs og TDN Finans