- Fisk knuser energi på Oslo Børs

Sterk kronekurs sender lakseprisen til rekordhøyt nivå i tredje kvartal. Det gir gode tider for fiskeaksjene.

Nordlaks i Stokmarknes. Laks på rekke og rad.

Svak krone bidrar til skyhøy uttelling for lakseoppdretterne med høye priser, god inntjening og oppgang på børsen, skriver Dagens Næringsliv.- Fisk knuser energi på Oslo Børs. Med svakere kronekurs går fiske­aksjer opp. As Norge er veldig olje­relatert. Det er sterk samvariasjon mellom oljepris og norske kroner. Så alle norske oljeaksjer går ned, mens fisk går opp, sier sjømatsjef i DNB, Anne Hvistendahl, til avisen.- Fiskeaksjer knuser også råvare­aksjer som for eksempel Hydro, som også nyter godt av svak krone. Grunnen er at etterspørselen etter råvarer og metaller har sunket, og metallprisen har sterk samvariasjon med oljepris og synkende etterspørsel i emerging markets (fremvoksende markeder, red. anm). Det er negativt for selskaper som Hydro, påpeker Hvistendah.Senioranalytiker i Nordea Markets, Kolbjørn Giske­ødegård, sier at lakseprisene i tredje kvartal ser ut til å ligge på rekordhøye 40 kroner, og mener den svake kronekursen er den viktigste årsaken.- Det er den svake norske kronen som er den viktigste driveren. Med dagens kronekurs har laksenæringen unngått kraftige variasjon i lakseprisen man vanligvis ser på høsten, sier Giskeødegård til DN.