Hydro og Statoil sendte børsen rett opp

Det ble en ny meget sterk dag på Oslo Børs, med børslokomotivene Statoil og Norsk Hydro i spissen. Men Norwegian falt.

Oslo Børs åpnet forsiktig, men steg og steg i løpet av dagen. Stigende oljepriser må ta sin del av æren for den solidge oppgangen.Hovedindeksen endte opp 1,95 prosent til 613,01.Ukeavkastningen på Oslo Børs er dermed på 7,5 prosent, mens oppgangen så langt i år er på 6,4 prosent.Det betyr også at det «bare» er 8,8 prosent opp til all time high-noteringen på 666,68, satt 16. april.Tirsdagens omsetning beløp seg til bruktbake 4,5 milliarder kroner.OljeprisenØkt etterspørsel fra blant annet Kina har satt fart på oljeprisen. Tirsdag ettermiddag omsettes Brent-oljen for 50,22 dollar fatet, opp 2,0 prosent. Siden lunsjtider har prisen steget med rund 0,70 dollar.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 49,19 dollar ved børsslutt mandag.Statoil Indekstunge Statoil endte opp 3,7 prosent til 137,50 kroner. Omsetningen i aksjen var på milliarden.Standard & Poor's gjentar Statoils kredittrating på AA-/A-1+, men nedgraderer utsiktene til negative fra stabile etter å ha kuttet sine oljeprisestimater.Gjentagelsen av kredittvurderingen reflekterer byråets antagelse om at selskapet, i lys av redusert oljepris som ventes å vare til minst 2017, vil fatte ulike tiltak for å begrense økningen i netto gjeld.HydroNorsk Hydro steg 4,1 prosent til 3,11 kroner i tung handel; 487 millioner kroner.Hydro legger frem rapporten for tredje kvartal 21. oktober. I denne forbindelse har DNB Markets en estimert underliggende EBIT på 1,7 milliarder kroner.Estimatet er på linje med konsensus.«Svekkelsen i aluminiumsprisen gjennom Q3 kompenseres i våre estimater av svakere kurser både på NOK og brasilianske Real og vi konstaterer at Hydro målt i USD og basert på P/E og EV/EBITA fortsatt verdsettes lavt i forhold til historisk nivå», skriver DNB Markets.Meglerhuset har en kjøpsanbefaling med et kursmål på 37 kroner pr aksje.PGSDNB Markets står fast ved sin salgsanbefaling på PGS med et kursmål på 25 kroner pr aksje. Tirsdag endte aksjen på 33,58 kroner, opp 5,4 prosent.I likhet med et positivt marked for øvrig steg aksjen mandag etter at selskapet la frem en oppdatering av flåteutnyttelsen for Q3.«Noe høyere multiklientaktivitet enn ventet vil kunne medføre at konsensusforventningene til Q3 EBITDA løftes 4-7 prosent fra nivået på 122 millioner dollar i forkant av oppdateringen. I en litt lengre horisont er vi imidlertid ikke like positive», skriver meglerhuset.Norwegian God vekst på langrutene påvirker trafikktallene i positiv retning, fremgår det av en melding fra Norwegian tirsdag morgen.2.435.240 passasjerer fløy med Norwegian i september. Det var en økning på 9 prosent, tilsvarende 205.411 passjerer, sammenlignet med samme måned i fjor.De siste 12 månedene har Norwegian da flydd 25.272.708 passasjerer, tilsvarende en økning på 1 prosent.Den totale trafikkveksten (RPK) økte med 11 prosent, mens kapasiteten (ASK) økte med 3 prosent denne måneden.Yielden (inntekt pr. flydde sete kilometer) var på 45 øre, opp 5 prosent fra 43 øre fra samme måned i fjor, mens RASK (inntekt pr tilgjengelig setekilometer) var på 40 øre, opp 14 prosent fra 35 øre i fjor.Fyllingsgraden på 88,2 prosent er en økning på 6,8 prosentpoeng fra samme måned i fjor.- Totalt sett ser det veldig bra ut og tallene er også litt bedre enn ventet, oppsummerer analytiker Ivar Lemmechen Gjul i Fondsfinans til Reuters.Aksjen ramlet 3,1 prosent til 346 kroner.Telenor Telenor-sjef Sigve Brekke har puttet Vimpelcom-verdier for 20 milliarder kroner på salgslisten.- En lettelse å bestemme hva man skal bruke kreftene sine på, sier han til DN.Etter 17 år som Vimpelcom-aksjonær vil Telenor nå selge seg helt ut av det omstridte selskapet.- Vi tror at vi skal klare å skape mere verdier ved å fokusere på de 13 markedene vi har operasjonell kontroll i. Og det er her vi ønsker å bruke både lederskap og finansiell kapasitet, sier Brekke til DN.Telenor steg 3,0 prosent til 165,50 kroner.Nordic Mining ned på emisjonsnyheter Styret i Nordic Mining fattet mandag vedtak om fortrinnsrettsemisjon, heter det i en børsmelding.Selskapet vil i den forbindelse utstede inntil 77.000.000 nye aksjer til tegningskurs 0,45 kroner pr ny aksje.«Provenyet fra fortrinnsrettsemisjonen vil blant annet bli benyttet til verdiøkende prosjektaktiviteter og generelle selskapsformål», heter det.Det vil bli utstedt omsettelige tegningsretter som vil bli notert på Oslo Axess. Én aksje i selskapet gir 0,2495909 tegningsrett.Nordic Mining ble notert ex tegningsretter tirsdag. Aksjen falt 26 prosent til 54 øre.Napatech Napatechs kvartalsvise salgsoppdatering viser at selskapet har solgt for 9,1 millioner dollar i 3. kvartal 2015, opp fra 7,7 millioner dollar i 3. kvartal 2014.I 2. kvartal 2015 hadde selskapet et salg på 6,6 millioner dollar.Aksjen endte opp 5,8 prosent til 22 kroner.