Investorene kjøper i Europa – selger i USA

CMCs kunder shorter amerikanske indekser, men tror europeiske aksjer skal opp.

Henrik Sommerfelt, sjef for CMC i Norge. Foto: CMC

Børsene i Europa starter uken sterkt. Kundene som handler hos CMC Markets venter en god periode for europeiske aksjer, men skygger samtidig unna amerikanske aksjer.Fredag opplevde amerikanske aksjer sin største snuoperasjon på fire år. Etter å ha startet dagen kraftig i minus, som følge av meget svake arbeidsmarkedstall, snudde stemningen utover dagen og Dow Jones-indeksen endte dagen 1,2 prosent i pluss.Europeiske aksjer har startet uken knallsterkt, og dette er i stor grad en reaksjon på fredagens handel i USA. De svake amerikanske arbeidsmarkedstallene skremte mange. Etter hvert førte det også til at flere investorer tror renteøkningene i USA kan trekke ut i tid. Det gir forhåpninger om en svakere dollar, noe som vil være til gunst for mange av de store multinasjonale selskapene.Stoler på Europa Privatpersoner over hele verden trader aksjer, valuta og råvarer hos CMC Markets. For øyeblikket er det en kontrast mellom handelen i europeiske og amerikanske aksjer.- Våre kunder setter sin lit til Europa. Europas børslokomotiv, den tyske DAX-indeksen, er det mest populære handleobjektet. 63 prosent av kundene som har tatt posisjoner knyttet til DAX-indeksen, mener indeksen skal opp. Motsatt er det en overvekt av short-posisjoner knyttet til de mest populære amerikanske indeksen, Dow Jones og S&P 500, sier CMC-topp Henrik Sommerfelt i en markedskommentar.Europeiske makrotall fortsetter å tikke i riktig retning, selv om det går litt i rykk og napp. Allerede i løpet av formiddagen får vi flere signaler. Eurosonens sammensatte innkjøpsjefindeks (PMI) forventes å holde seg uendret, og klart inne i positivt territorium med en indeksverdi på 53,9. I USA er bildet mer uoversiktlig, med svake makrotall og usikkerhet rundt renteøkninger.Her finner du fasiten for europeiske PMI-tallMakronyheter DAX-indeksen har steget med 4 prosent hittil i år, mens amerikanske aksjer representert ved Dow Jones er ned 7,5 prosent.- Flere viktige makrotall dukker opp mandag, både i Europa og USA. Følg blant annet med på tall fra detaljhandelen i Eurosonen, som offentliggjøres i formiddag norsk tid. I ettermiddag kommer en amerikansk innkjøpsjefindeks som forteller om fremtidstroen blant amerikanske bedrifter utenfor industrien, sier Sommerfelt.