Japansk industri bekymret for Kina

Tilliten i den japanske industrien er sterkt preget av situasjonen i Kina, viser Tankan-indeksen. Samtidig gjør servicenæringen et byks til nivåer vi ikke har sett på to tiår. (oppdatert med PMI kl. 06:43)

A man walks past an electronic stock board of a securities firm in Tokyo, Tuesday, Jan. 20, 2015. Asian stock markets rose Tuesday, and Shanghai rebounded from a dramatic dive the day before, after China's economic slowdown in the fourth quarter wasn't as sharp as feared. (AP Photo/Eugene Hoshiko)

Tankan-samleindeksen som måler tilliten i det japanske næringslivet steg 10,9 prosent på årsbasis i 3. kvartal, etter en oppgang på 9,3 prosent på årsbasis i 2. kvartal. Ifølge Reuters var det ventet at indeksen skulle ligge 8,7 prosent over fjoråret.Kina-frykt i industrienFor de større industribedriftene falt midlertid indeksen som måler situasjonen nå fra 15 poeng i 2. kvartal til 12 poeng i 3. kvartal. Indeksen var ventet inn på 13 poeng.Del-indeksen som måler fremtidsutsiktene til de større industribedriftene falt fra 16 til 10, som ventet.Det er spesielt en avmatning i kinesisk vekst som bekymrer japanske bedriftsledere.Optimisme i servicesektorenServicenæringen fikk derimpt et hopp fra 23 til 25 poeng i delindeksen som måler nåsituasjonen. Dette er det høyeste nivået på mer enn to tiår, skriver Reuters.Dermed blir det et delt bilde den japanske sentralbanken skal ta med i vurderingen når de drøfter ytterligere kvantitative lettelser.Sterkere PMINikkeis PMI-indeks for industrisektoren i Japan i september steg fra 50,9 poeng til 51,0 poeng.Nye eksportordre tynger indeksen med et fall som er det kraftigste på tre år.