Kjip dag på Oslo Børs - tunge aksjer falt kraftig

Nedgangen var bred på børsen, men både Kjell Inge Røkke og John Fredriksen fant grunn til å smile.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 614,66 torsdag, etter en nedgang på 1,34 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.370 millioner kroner.Hovedindeksen er dermed opp 6,0 prosent den siste måneden, og 6,8 prosent hittil i år.Toneangivende Europa-børser trakk noe opp.Britiske FTSE 100 steg 0,6 prosent, tyske DAX og franske CAC 40 0,2 prosent.Tysk-japansk skuffelse Internasjonalt la svake tall fra Tyskland og Japan en demper på stemningen.Overskuddet på den tyske handelsbalansen kom inn svakere enn ventet i august, mens ordreinngangen for maskineri uventet falt 5,7 prosent i Japan den samme måneden.Tallene antyder svakere vekst i to av verdens største økonomier.- De svake tallene tynger sentimentet, men samtidig venter markedet nye stimulanser fra regjeringen, sier senior teknisk analytiker Yutaka Miura hos Mizuho Securities til Reuters.Markedet opptrer også varsomt i forkant av Federal Reserves såkalte «minutes», det vil si referatet fra det forrige rentemøtet ,Wall Street åpnet da også ned - selv etter overbevisende jobbtall.Spår Statoil-nedtur Her hjemme hang nedgangen først og fremst sammen med svakere oljepriser etter stengetid i går.Brent november-olje stiger riktignok 1,2 prosent til 51,95 dollar i dagens handel, men er godt under nivåene ved stengetid i Oslo onsdag, da kontrakten ble omsatt for rundt 53 dollar.Den amerikanske WTI-oljen er opp én prosent til 48,29 dollar fatet.OPECs generalsekretær Abdalla Salem Badri mener den globale etterspørselen vil øke mer enn ventet, dersom prisene holder seg lave.Videre viste tall fra USA i går en uventet høy lagerbygging i råolje, det vil si 3,1 millioner fat til 461 millioner fat. Konsensus var en lagerbygging på 2,2 millioner fat.På Oslo Børs endte Statoil ned 3,3 prosent til 140 kroner, etter at Société Générale har vært ute og spådd nedtur for aksjen. Ellers i olje falt Det norske 1,3 prosent til 55,15 kroner etter en produksjonsoppdatering, mens DNO trakk ned 3,6 prosent til 10,39 kroner.Seadrill, Hydro så rødtRødfargen preget de fleste OBX-aksjene, og Seadrill korrigerte ned 5,3 prosent til 60,90 kroner etter gårsdagens rally.Ellers i oljeservice falt Subsea 7 1,7 prosent til 74,85 kroner.Vi merker oss også at DNB og Norsk Hydro gikk tilbake hhv. 1,5 prosent til 120,90 kroner og 2,5 prosent til 31,10 kroner.Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets viser til at Hydro-aksjen steget veldig sterkt de siste dagene uten at aluminiumprisene har fulgt etter, og tror vi nå ser en korreksjon. - Olje- og oljeserviceaksjene har jo også steget mye den siste tiden, men det har vært en følge av en oljeprisoppgang. Det har ikke vært noen tilsvarende prisoppgang for aluminium, sier hun til TDN Finans.Gjøen mener kveldens Alcoa-tall, og evt. nyheter derfra kan fungere som en trigger for Hydro-kursen.Handelsbanken har også oppjustert sine kursmål i hele oppdrettssektoren, men aksjer som Salmar og Marine Harvest slapp ikke unna rødfargen. De to falt nærmere bestemt hhv. 2,2 prosent til 134,50 kroner og 1,2 prosent til 107,60 kroner.Kværner var stjernenDagens lyspunkt var først og fremst Kværner, som steg 9,9 prosent til 5,18 kroner etter å ha landet kontrakt for levering av stålunderstellet til prosessplattformen på Johan Sverdrup-feltet.Selskapet skal nå faktisk bygge tre av fire plattformunderstell på kjempefeltet. - Det var forventet at de skulle vinne kontrakten, og prisingen på rundt én milliard er på linje med forventningene, sier analytiker Daniel Råvik i Handelsbanken Capital Markets til TDN Finans.Oppturen må være etterlengtet for aksjonærene. Aksjen er ned hele 34 prosent hittil i år, men har steget 33 prosent den siste uken.Kværner har nå en markedsverdi på 1,4 milliarder kroner.Andre vinnere var Frontline og PGS, med oppturer på hhv. 3,1 prosent til 26,04 kroner og 1,8 prosent til 38,03 kroner.Teekay-sjef Peter Evensen øyner to gode år i tank .- Det bør også fortsette utover dette, men det avhenger av at Saudi-Arabia ikke får nerver. Man kan ikke kontrollere hva OPEC gjør, sa han ifølge TDN Finans under DNB Nordic High-Yield Bond Conference torsdag.PGS-oppgangen kom etter en analyse fra Handelsbanken, som mener selskapet er over den verste kneika.Falt og steg mestRelativt sett falt Seabird Exploration mest - 25 prosent til tre øre.Nærmest fulgte Oslo Axess-noterte Eqology på minus 22,2 prosent til 56 øre på tynt volum.Ytterligere tre aksjer falt mer enn nevnte Seadrill.Reach Subsea gikk tilbake 7,4 prosent til 1,99 kroner, North Energy 5,6 prosent til 1,34 kroner og Oslo Axess-noterte MultiClient Geophysical 5,4 prosent til 70 øre.I andre enden finner vi Funcom, som spratt opp 27,9 prosent til 1,42 kroner.Kun én ytterligere aksje steg mer enn nevnte Kværner - NRC Group med 13,1 prosent til 45 kroner.Til slutt tar vi med at BW Offshore klatret 8,1 prosent til 4,40 kroner, mens Songa Offshore, Norske Skog og Seadrill-kontrollerte Archer alle steg 6-7 prosent.