Oljerally og renteprat fikk fart på børsen i New York

Et nøkkeltall på sitt beste på nesten 42 år dempet ikke stemningen.

megler, nyse, new york, wall street

De amerikanske børsene noterte seg for pen oppgang torsdag.Dow Jones steg 0,82 prosent til 17.050,75, Nasdaq 0,41 prosent til 4.810,79, mens den bredere S&P 500-indeksen la på seg 0,88 prosent til 2.013.43.«Fryktindeksen» VIX (CBOE) ble handlet under 18.Rundt fire aksjer steg for hver aksje som falt på NYSE, der 605 millioner aksjer hadde blitt omsatt for nesten tre milliarder dollar i ettermiddagshandelen.Olje så 50-talletRenten på den amerikanske «10-åringen» landet på 2,11 prosent etter en litt volatil dag, mens dollaren tapte seg mot de fleste av verdens ledende valutaer.EURUSD var så vidt over 1,13.På råvarebørsen i New York falt gullprisen 4,40 dollar til 1.144,30 dollar per unse, men WTI-oljen steg 3,4 prosent til 49,43 dollar fatet.På det høyeste var oljeprisen over 50 dollar - for første gang siden juli.Tok rentefart Oppgangen skjøt fart etter at Federal Reserve offentliggjorde referatet etter sitt forrige rentemøte, det såkalte «Fed minutes».Referatet indikerer at komitémedlemmene (i Federal Open Market Committee) bekymrer seg for veksten i verdensøkonomien.- Jeg tror vi har fått litt mer klarhet i hvordan Fed tenkte. Beslutningen om ikke å heve renten var mer samstemt enn folk trodde. Den var egentlig ikke så marginal, sier sjefstrader Peter Coleman i Convergex til CNBC.- Det faktum at de snakket om inflasjon forteller meg i bunn og grunn at de ikke vil heve renten i desember. Jeg tror kombinasjonen av oljeoppgang og Fed-referatet har løftet markedet, istemte sjeføkonom Peter Cardillo hos Rockwell Global Capital overfor kanalen.Ellers på makrofronten falt antall førstegangssøkende til ledighetstrygd i USA (jobless claims) til 263.000 i forrige uke, ifølge CNBC til sitt laveste på nesten 42 år.Netflix-rallyBlant enkeltaksjer var Apple den tyngste Dow-komponenten etter et fall på 1,2 prosent til 109,50 dollar, mens Caterpillar steg mest med sin oppgang på 2,1 prosent til 71,84 dollar.Oljeaksjene fikk seg naturligvis et løft, og ExxonMobil og Chevron steg hhv. 1,1 prosent til 80,03 dollar og 2,0 prosent til 89,91 dollar.Netflix spratt opp 6,3 prosent til 114,93 dollar etter meldingen om at selskapet høyner prisen på sitt standard abonnement med én dollar til 9,99 dollar måneden - med effekt fra 11. november for nye kunder.Nåværende kunder betaler sine 8,99 dollar frem til oktober 2016.På resultatfronten falt Domino's Pizza 5,0 prosent til 102,64 dollar etter å levert svakere enn ventet på både topp- og bunnlinjen i 3. kvartal.Alcoa steg 0,6 prosent til 11,01 dollar før aluminiumsgiganten la frem sine kvartalstall etter stengetid.